Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И протест срещу цените на горивата в Бургас

Днес недоволни шофьори от постоянно променящите се нагоре цени на горивата в Бургас,  излизат на протест. Той е организиран във фейсбук групата "Шофьори Бургас", и е за 14:00 часа. Само преди дни техен призив беше последван и от реални действия за спиране на зареждането от монополна верига бензиностанции в града, заради поредно повишение. Това коментира Росинка Бъчварова,  съорганизатор на протеста:

"В резултат на многобройните постове, които получихме от недоволни членове на групата. Повечето от тях искаха да се направи нещо срещу непрестанното повишение на цените на горивата. Имаше много предложения. "Шофьори Бургас" е най-голямата група във фейсбук, от Бургас и областта, затова решихме да направим искания протест.  Той е насочен и срещу високите цени на Гражданската отговорност, на винетките, както и на горивата. От януари месец насам бензинът и дизелът са с цени, които са повишени с минимум 30 стотинки, а заплатите са ниски, в сравнение с другите държави. А тук  се оказва, и че горивата са по-скъпи. Според статистиката монополистът с вериги бензиностанции поддържа умишлено високи цени. Цената на суровия петрол е паднала на световния пазар, а при нас скача. Това няма обяснение. Дали на малката конкуренция в Бургас се дължи и по-скъпото горива при нас, отколкото в други градове, чакаме отговорите на този въпрос, а докато това стане организираме протеста на паркинга на "Метро"...", посочи още тя.

Според Росинка Бъчварова държавната политика е изцяло в полза на монополистите. Това ще доведе след себе си и повишаване на цените и на останалите стоки., допълва тя.

Чуйте повече от звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И Несебър отбеляза 113 години от обявяването на независимостта

В Несебър на площад „Жулиета Шишманова“, под звуците на националния химн, тържествено бе издигнат флагът на България.  Независимостта е резултат от решителността на народа и неговото желание за самоопределение. Събитията около обявяването й са извор за национална гордост и свидетелство за израстването на българския народ. Те са доказателство, че..

публикувано на 22.09.21 в 14:29
Архив

Откриват тази вечер изложбата „Звук и цвят“ в памет на Радосвет Радев

Изложба с творби от пленера "Звук и цвят" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в къщата-музей "Георги Баев" в Бургас . Пленерът събира на едно място 15 разностранни български художници. Инициативата е на Дарик радио и тази година е посветена на Радосвет Радев, създател на пленера и собственик на медията, който почина внезапно на 6..

публикувано на 22.09.21 в 14:22

Ямболски фотографи с изложба на открито

На националния празник ямболските фотографи подредиха изложба със свои творби в градския парк. Средствата от продажбата на фотосите ще бъдат използвани за построяването на паметник на Васил Левски.  В празничния ден 16 фотографи решиха да представят свои творби и да се включат в кампанията за набиране на средства за изгражданетона паметник на..

публикувано на 22.09.21 в 14:08

В Бургас ВМРО постави паметен знак на Иван Вазов

По повод 100 години от смъртта на Иван Вазов, днес бе открита възпоменателна табела в негова памет. Тя бе поставена на сградата, в която той отсяда при единственото си посещение в Бургас, 3 месеца преди да почине. Изработката и монтажът бяха осигурени от общинските съветници от ВМРО д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов, след като Общинският..

публикувано на 22.09.21 в 13:40

Пламен Карашев за паметника в Българово: Нужни са ни материали и труд, не пари

Продължават усилията за изграждане на паметник на избитите християни в град Българово. Преди дни бе издадено разрешение за строеж на монумента. Инициаторите обаче не разполагат с нужните средства. Те отправят призив към съмишленици, които да помогнат с материали и труд.  Пет години продължава борбата на Пламен Карашев за..

обновено на 22.09.21 в 13:03

Бургас празнува Деня на Независимостта /СНИМКИ/

Бургас отбеляза Денят на Независимостта с молебен и военен ритуал по издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Общината. Десетки граждани и официални лица отдадоха почит към паметта и делото на българите, допринесли за този исторически акт.  Празникът пред общината започна с химна на композитора Георги Шагунов,..

публикувано на 22.09.21 в 12:26
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Иван Кънчев: България извоюва своята независимост без финансови и човешки щети

На историческия 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново с манифест е обявена независимостта на българската държава. След този исторически значим акт пред България се откриват нови възможности за икономически и културен напредък. Колко е ценен за нас като българи този ден, попитахме Иван Кънчев, оперативен директор и автор в сайта..

публикувано на 22.09.21 в 09:35