Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След 3 години спира производството на пластмаса за еднократна употреба

| обновено на 27.10.18 в 14:05
3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 2021 г. спира продажбата на пластмасови продукти за еднократна употреба като прибори, сламки, бъркалки и дори клечки за уши, реши Европарламентът. Причината е, че около 50% от замърсяването се дължи именно на тях. А основен виновник за пластмаса в природата е човекът, твърдят запитаните от нас:
"Нямам мнение, защото не използвам такива еднократни продукти. Но пък други го правят, след като морето е пълно с боклуци. Навремето използвахме стъклени бутилки, а не пластмасови за еднократна употреба"
"Хората трябва да си променят манталитета, защото изхвърлят торбички, пластмасови бутилки навскякъде"
"Санкции трябва да има, да се глобяват хората. Имаме близки, които като ги видим, че изхвърлят извън местата за това, правим забележка, но няма резултат"
"Откъдето погледнем, навсякъде хвърчат торбички, сами си замърсяваме, трябва от нас да започне промяната"
"Много трудно разградима е пластмасата, аз съм работила в такова производство. Имаше инцидент,  запали се пластмаса, тя и трудно се гаси"

Само след три години  „Ерата на пластмасата“ ще остане в историята. Така ще спре и замърсяването на Черно море, споделят още анкетираните. 
Чуйте повече в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради Северния обход от понеделник затварят платното към кв. "Ветрен"

Във връзка с изливане на бетон за тротоарни конзоли на съоръжение за обект: Обходен път на гр. Бургас - от км. 230+700 на път I-9 „Сарафово“-Бургас до км. 493+550 на път I-6 „Ветрен“-Бургас и локални платна (така нареченият Северен обход на Бургас), от 09:00 ч. на 20.09.2021 г. (понеделник) до 16:00 ч. на 24.09.2021 г. (петък) ще се въведе нова временна..

публикувано на 17.09.21 в 17:09

В Сливен подменят лампите на всички светофари

Изцяло подменени са светофарните секции на кръстовището между булевардите „Стефан Стамболов“ и „Георги Данчев“. Дейностите включваха подмяна на лампите с нови LED-лампи и освежаване на металните конструкции с трикомпонентна боя. Община Сливен планира поетапна подмяна на лампите на всички 28 светофарни уредби в града. Новите се изграждат според..

публикувано на 17.09.21 в 16:26

Ще има празничен концерт на крепостта Туида, но с малко публика

По повод Деня на Независимостта на България – 22 септември, Община Сливен и Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ организират празничен концерт с участието на Младежки танцов ансамбъл „Браво“. Проявата ще се състои в сряда, от 11.00 ч. на сцената на Крепост „Туида“. Съгласно разпоредбите на заповедта на министъра на здравеопазването с цел спазване..

публикувано на 17.09.21 в 16:07
Областният управител на Сливен Минчо Афузов.

Областният управител на Сливен иска от МРРБ ремонт в кв. "Речица"

Областният управител Минчо Афузов изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и ръководството на „Български ВиК холдинг“ за спешната нужда от основна реконструкция на водопроводната мрежа в кв. „Речица“ в Сливен. Към писмото е приложена и количествено-стойностната сметка за ремонтите, която бе предварително..

публикувано на 17.09.21 в 15:51

Община Айтос подкрепя протеста за преместването на опасния път

Част от Инициативния комитет за организиране на протеста на 18 септември се срещна с кмета на Община Айтос, за да разговаря за позицията на общината по повод проблемния път и предстоящото събитие. Становището на администрацията е, че проблемът може да бъде решен само, ако пътя бъде изведено извън града. Републикански път III-208  преминава..

публикувано на 17.09.21 в 15:30
Асен Василев и Кирил Петков

"Булевард Демокрация" - на 17 септември

8-9% подкрепа получава Харвардското дуо Петков/Василев преди още да са обявили с коя партия ще се явяват на изборите. Това са предварителните оценки на „Алфа Рисърч“, което днес стана ясно. И това въобще не е изненадващо. Че част от електоралните единици (и то не малка част) са готови да заложат на личности без да са наясно с техните политики. Сякаш..

публикувано на 17.09.21 в 14:58

Заличената пешеходна пътека на Подземната улица не отговаряла на условията

Пешеходната пътека при кръстовището на Подземната улица в Бургас е премахната, защото не е отговаряла на условията. Решението не е окончателно. Пешеходците поискаха светофар.  Маркировката на пешеходната пътека е заличена с черна боя след съвместен оглед с „Пътна полиция“, съобщи Иван Гюлев, председател на Общинската комисия по..

публикувано на 17.09.21 в 14:36