Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: ЕС ще приеме общо решение по случая с Хашоги и може да прекрати продажбите на оръжие за Рияд

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ангела Меркел направи изказването си по време на съвместната пресконференция с президентите на Русия, Турция и Франция след четиристранната им среща в града. От своя страна френският президент Еманюел Макрон настоя за пълно разследване и налагане на санкции на Рияд.

По-рано днес саудитският външен министър Адел ал-Джубейр заяви, че задържаните по случая 18 заподозрени ще бъдат съдени в Саудитска Арабия. Той определи Турция като „приятелска страна“, с която Рияд има „добри търговски и инвестиционни отношения“, но допълни, че отговорност от арестуваните ще се търси в кралството. По думите му задържаните са саудитски граждани и разследването се води в Саудитска Арабия.

В петък турският президент Реджеп Ердоган призова отново Рияд да предаде на Турция извършителите на предполагаемото убийство на опозиционния журналист, тъй като случаят се е разиграл на турска територия. Джамал Хашоги изчезна безследно на 2 октомври след като влезе в саудитското консулство в Истанбул. Вчера вечерта турската прокуратура предаде необходимите документи за екстрадиция на министерството на правосъдието. От своя страна то е връчило искането на външното ведомство за предаването му на саудитските власти.

Утре в Турция пристига саудитският главен прокурор, който в понеделник ще разговаря с турски обвинители по казуса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44