Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В германската провинция Хесен се провеждат избори за местен парламент

Очаква се вотът да затвърди спада в доверието към правителството на голямата коалиция в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Както и на изборите в Бавария преди две седмици, партията на Зелените се очертава големият победител на вота в Хесен. В местното правителство Зелените в момента са коалиционен партньор на християндемократите на канцлера Меркел. Последни допитвания сочат ХДС за победител в днешните избори с 28%, но това е едновременно и спад с над 10% в доверието за партията на Меркел. Още по-катастрофален се очаква да бъде резултатът за коалиционния й партньор, социалдемократите - от втора политическа сила в Хесен те се борят за това място със Зелените, които удвояват доверието на избирателите.

За разлика от Бавария, в предизборната кампания в Хесен активно се включи Ангела Меркел, за да подкрепи партийния си заместник и близък съратник Фолкер Буфие, министър-председател в провинцията. Въпреки призивите й към избирателите да не наказват с гласа си кабинета й, а да гласуват за местните политики, очакваният пореден изборен провал на коалицията на Меркел ще доведе до разместване на пластовете в Берлин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44