Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов ще е единственият премиер на страна от ЕС на откриването на новото летище в Истанбул

Снимка: БТА

Третото летище в Истанбул ще бъде открито днес, на националния празник на страната - 95-ата годишнина от основаването на Турската република. Гост на церемонията ще бъде и българският премиер Бойко Борисов.

Летището е едно от най-големите в света и стойността му до момента е над 6 млрд. евро. Днес ще бъдат открити две писти от първата фаза на проекта. Началото на строителството беше поставено през 2014 г.  

Аерогарата ще бъде с капацитет от 90 млн. пътници годишно до 2023 г. При достигане на този пътникопоток, ще започне подготовката за пускане на втората фаза на аеропорта.

Новото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети "Боинг" и "Еърбъс". От компанията-оператор съобщиха, че при строителството са прилагани най-нови "зелени" технологии и летището ще спестява електричество и вода.

На церемонията по откриването се очаква президентът Ердоган да съобщи името на новия аеропорт. Присъствието си са потвърдили държавните глави на 8 страни. Премиерът Бойко Борисов ще бъде единственият премиер на страна-членка от Европейския съюз, който ще уважи церемонията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44