Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коректността между работодател и служител е двустранен процес

Проблемът с коректността между работодатели и служители е двустранен. Често  не се спазват указаните правила и персоналът напуска без предупреждение,това води до конфликти, каза Диана Колчева ,председател на Сдружение "Клуб на холелиера Несебър".Българското законодателство трябва да се промени по отношение на работното време, заяви тя. Причината е ,че то, както е регламентирано, не винаги може да се спазва, особено, когато става дума за туризъм –ако в момента сте посрещнали група на рецепция и трябва да я настаните  и в същото време ви изтича смяната, не може да я оставите. За коректността на служителите,тя даде пример от практиката си това лято:

"Имам трима служители това лято, които си тръгнаха в три през нощта.Аз нямам какво да направя. Ставам в 7 часа и тях ги няма. Той бяга, нито мога заплата да му дам, нито мога да му приключа документите. Ако имаш коректен служител, то най-вероятно и работодателят ще постъпи коректно.Голяма част от времето си служителите прекарват във фейсбук. Аз му казвам, хайде да поработиш малко, той ми отговаря, ти няма да ми казваш какво да правя, защото напускам" .

Много често юристи карат служители да подават жалби и завеждат дела, за да спечелят пари, обясни още Колчева.Тя допълни, че тази година заплатата на камериерка е стигнала до 900 лв. и въпреки това е било трудно да се намерят служители, които коректно да си вършат работата.

Българските работодатели  станаха с годините по - коректни, твърди председателят на бургаската структура на  Подкрепа Иван Костадинов.Според него, потенциалът, който са имали българските служители в сферата на туризма, не е бил реализиран напълно. Не  им даваха редовно заплати, тръгнаха си,  защото на Запад пазарите са свободни, отиват и работят за 1 500 евро. В същото време тук се напълни  със сезонни работници от чужбина. Те  не търсят българските синдикати,когато имат проблеми с българските работодатели. При тях липсват синдикални структури, има останали профсъюзи от едно време, каза Костадинов.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борислава Миладинова прави декорирани бисквити и погачи

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни..

обновено на 29.11.20 в 16:36
Снимката е илюстративна

Басейнова дирекция проверява незаконно изземване на инертни материали

Басейнова дирекция "Черноморски район" проверява случай на изгребване на наноси в района на река Двойница, община Несебър.  В събота следобед е получен сигнал до басейновата дирекция, след който незабавно започва проверка на място. Служителите установяват багер, който изгребва наноси от река Двойница, в местност „Мегдан терла“, която се намира на 3 км..

публикувано на 29.11.20 в 13:08

Ще раздават дезинфектанти в Сунгурларе

Пълна дезинфекция и масово раздаване на дезинфектанти предстои в Община Сунгурларе. Това обяви на последната сесия на общинския съвет кметът Георги Кенов. Нов дълг, от над 1 млн. лв., ще тегли общината.  670 хранителни пакети за хора от община Сунгурларе, които са в нужда, са дарени от БЧК. Получени са и още  над 230 хранителни и хигиенни пакети за..

публикувано на 29.11.20 в 11:49

БЧК - Бургас предоставя 140 пакета здравословни храни на деца в нужда

БЧК - Бургас предоставя 140 хранителни пакета на деца посещаващи социални институции, от социално слаби семейства и деца в риск. Всеки пакет е на стойност 10 лв. и съдържа бисквити, конфитюр, лютеница, сладка царевица, детски пастет, грах и др. Помощта се предоставя в Центровете за обществена подкрепа в Бургас, за работа с деца на..

обновено на 29.11.20 в 10:44

Шумоизолираща стена искат жителите на квартал "Крайморие"

Шумоизолираща стена искат жителите на квартал "Крайморие". Проблемът бе дебатиран и в Общинския съвет на Бургас. П редложението идва след сигнали от граждани за шумов терор от преминаващите коли по пътя Бургас-Созопол, особено през летния сезон, поясняват вносителите от групата на НФСБ. Искането е да се изгради стена с дължина 100м., подобна на тази в кв...

публикувано на 29.11.20 в 09:28

И тази година Несебър се включва в „Операция: Плюшено мече“

За шеста поредна година Община Несебър и Център за обществена подкрепа ще се включат в мащабната коледна акция „Операция: Плюшено мече“. Тя е посветена на сбъдването на мечти за коледни подаръци на деца и младежи в неравностойно положение. Тази Коледа 29 деца и младежи на възраст от 0 г. до 17 г. ще участват в кампанията и ще имат възможност да..

публикувано на 29.11.20 в 08:54

Фотоконкурс събира красиви пейзажи от България

И тази година ще се проведе националният конкурс “Любими места на картата на България”.  Целта на конкурса е да предостави възможност на всеки да покаже и популяризира любимите си места в България, като сподели свои авторски снимки, свързани с различи видове забележителности: културни, природни, археологически,  исторически, както и нематериално..

публикувано на 29.11.20 в 08:14