Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел се оттегля от лидерския пост в ХДС

| обновено на 29.10.18 в 17:32
Снимка: БТА

След 18 години Ангела Меркел се оттегля от лидерския пост на управляващия в Германия ХДС. Това съобщи тя на пресконференция в Берлин. Меркел обяви още, че няма да се кандидатира на следващите парламентарни избори през 2021 г.

За Ангела Меркел лидерството в партията и канцлерството винаги са вървели ръка за ръка. От днес това вече не е така. На конгреса на ХДС след малко повече от месец председател на управляващите християндемократи няма да е канцлерът на Германия.

"На конгреса на партията в Хамбург няма да се кандидатирам за председател на ХДС. Този четвърти мандат като канцлер на Германия за мен е последен", обяви Меркел в Берлин.

Решението на 64-годишната Ангела Меркел не е изненада. След звучния шамар, който получиха управляващите в Берлин партии на регионалните избори в Бавария преди две седмици и вчера в Хесен, Меркел пое отчасти отговорността за случилото се. "Убедена съм, че трябва да спрем и да се огледаме. Аз ще го направя. Вчерашният вот е повод за анализ на всичко, което се случи от парламентарните избори преди година до днес."

Този призив на канцлера е адресиран и до партньорите й в кабинета – баварския ХСС и социалдемократическата партия, които – поне за сега – не смятат за необходимо да предприемат персонални промени. Нетипично за нейния стил, Ангела Меркел съвсем ясно заяви: "Избирателите ни казаха право в очите, какво мислят за работата на правителството. Това е ясен сигнал, че така повече не може да продължава. За мен имиджът на кабинета е неприемлив."

Социалдемократите, които снощи заплашиха да напуснат управляващата коалиция, дават срок на консервативния блок на Меркел и Зеехофер до декември да загърбят вътрешнопартийните си конфликти. Именно разногласията между двамата лидери на ХДС и ХСС в миграционната политика предизвикаха серия правителствени кризи в Берлин. Социалдемократите поставиха още с влизането си в коалицията през март условие, че в средата на управленския мандат, т.е. догодина, ще потвърдят или отхвърлят участието си в четвъртия кабинет на Меркел.

Пред журналситите в Берлин Ангела Меркел разсея и бързо появили се спекулации, че ще заеме отговорен пост в Брюксел след изборите за ЕП през май. "На парламентарните избори през 2021 г. няма да се кандидатирам и искам изрично да подчертая, че няма да се стремя към други постове", подчерта Меркел.

Причината за оттеглянето ѝ заради е катастрофалния спад в доверието към християндемократите, което се дължи на миграционната й политика от 2015 г., но и на неспособността ѝ да обедини партньорите в голямата коалиция, която управлява в Берлин от март. Израз на това разочарование дадоха два регионални вота - преди две седмици в Бавария и вчера в Хесен, където и трите управляващи в Берлин партии претърпяха загуби от по над 10% от гласовете. 

Още преди Ангела Меркел да съобщи официално решението си, потенциалните ѝ наследници на поста обявиха един след друг кандидатурите си. Потвърдени са желанията на генералния секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, която от близо година е смятана за наследник на Ангела Меркел, както и Йенс Шпан, в момента министър на здравеопазването и един от вътрешнопартийните противници на канцлера.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която след вчерашните избори в провинция Хесен вече е представена във всички регионални парламенти в страната, призова Меркел да се откаже и от канцлерския пост. „Това би било едно добро решение за нашата страна“, заяви съпредседателката на популистката партия Алис Вайдел. "Меркел от години повтаря, че лидерският пост в партията и канцлерството вървят ръка за ръка. След като се отказва от партийното лидерство е време да се откаже и от канцлерския пост", смята Вайдел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44