Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Истанбул: Тялото на Хашоги е било разчленено, а частите - изхвърлени

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Истанбул излезе със съобщение, в което се посочва, че опозиционният саудитски журналист Джамал Хашоги е бил убит в саудитското консулство в града, а тялото му е било разчленено.

Журналистът е бил удушен непосредствено, след като влязъл в сградата на 2 октомври. Покушението е било предварително планирано, заключават турските обвинители на база на събраните до момента данни. Те посочват, че след като е бил убит, Джамал Хашоги е бил разчленен, а частите от тялото му - изхвърлени.

Истанбулският градски прокурор Ирфан Фидан заяви, че по време на срещите със саудитския главен прокурор не са били постигнати никакви резултати. Сауд ал Муджиб от понеделник до днес проведе срещи в Истанбул с различни турски институции, свързани с разследването. Днес следобед той отпътува обратно за Рияд.

Саудитска Арабия е отказала да даде данни за местния турски съучастник. Фидан е поискал да узнае и местонахождението на тялото и дали разследващите в Рияд са открили данни във връзка с плана за атентат. Турската страна отново е настояла задържаните по случая 18 саудитци да бъдат екстрадирани и изправени пред турски съд.

В писмен отговор саудитската делегация е поканила турските разследващи в Саудитска Арабия, заявявайки, че местонахождението на тялото и евентуалните планове за убийство могат да бъдат разкрити само в съвместно разследване, както и са отрекли да е имало саудитско изявление за местен турски съучастник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44