Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евгений Мосинов: Няма да позволим плочата на Механотехникума да бъде премахната

За преосмисляне на решението на общинските съветници от ГЕРБ, за премахване на плочата от фасадата на Механотехникума настояват от местното ръководство на БСП. Причината е, че по този начин според тях, се подменя историята и се възражда неофашизмът. 

Тревожното е, че с премахването на такива плочи, които са възпоменания на загинали млади хора антифашисти, искат да премахнат и историята. Десетилетия, тази плоча стои и не пречи на никого, докато една група в местния общински съвет не реши, че тя е излишна, подчерта областният председател на Българския антифашистки съюз  Аргир Бояджиев:
„Забелязва се едно настъпление на неофашизма. Нашето опасение и аргументи са изложени в открити писма и от община Бургас и до областната администрация. Един от признаците на неофашизмът е разрушаването на подобни паметници. Основната идея е да се забрави историята на антифашистката борва. Изграждат се паметници на загинали български воини, но там не съществуват имената на бойците загинали през Втората световна война....“


Няма да позволим този път да изтрият историята, която е свързана с ученици на Механотехникума и антифашисти, които са забравени, допълни Аргир Бояджиев, а общинският съветник от БСП Евгений  Мосинов обясни:

„Няма да го преглътнем това, нито ще  позволим тази плоча да бъде премахната. Въпрос на принципи е и на прекрачване на елементарни правила в политиката.Обидно ми е да съм част от местното самоуправление и да живея в град, в който по една или друга причина, може би неосъзнато, поради липса на политическа култура, неофашизмът се възражда. Това ли са вашите ценности, това ли е вашата идеология, това ли е проблемът на Бургас …“

Време е в общинския съвет да спрем да гласуване срамни докладни, сподели още Евгений Мосинов и е категоричен:

"В противен случай, ще внеса и с колеги докладна записка, в която ще поискам сформирането на временна комисия, която да установи в колкщо от кабинетите на общинската администрация  и общински структури има портрет на Бойко Борисов, календари на ГЕРБ и други агитационни материали. Като ще гоним идеологията, макар, че те нямат идеология, трябва да бъдем принципни"

Той допълни, че това решение трябва да бъде оттеглено. 

Чуйте повече в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бачийски: „Продължаваме промяната“ са ни единомишленици

С политическия проект „Продължаваме промяната“ имаме почти пълно припокриване на идеи и политики. Това коментира пред БНР – Бургас новият председател на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски. Именно с нея и с „Волт“, бившите служебни министри Петков и Василев, ще участват в предстоящите избори, а Бачийски посочи: „След като..

публикувано на 21.09.21 в 13:51

ПП" Волт" и ПП „Средна европейска класа“ образуваха коалиция „Продължаваме Промяната"

С коалиционно споразумение между ПП „Волт“ и ПП „Средна европейска класа“ образуваха коалиция „Продължаваме Промяната“. Тя ще се яви  на парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. Представляващи коалицията са Кирил Петков и Асен Василев. формацията  се обединява около идеята за продължаване на промяната в управлението на държавата, следвайки..

публикувано на 21.09.21 в 08:31

ЦИК ще определи РИК-Бургас

Районната избирателна комисия в Бургас за провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември ще бъде определена от ЦИК. До там се стигна, след като в свиканите от областния управител Мария Нейкова консултации парламентарно представените партии и коалиции от 46-ото Народно събрание не се разбраха за ръководните..

обновено на 19.09.21 в 19:41

Спор за заместник-председателските места провали избора на РИК-Сливен

Парламентарно представените партии в Сливен не се споразумяха за цялостен състав на РИК. За две зам.-председателски места бяха предложени три кандидатури – Росица Тодорова от ГЕРБ-СДС, Мария Чомпова от БСП и Пепа Митева от „Демократична България – Обединение“. Кандидатурите на Тодорова и Митева станаха обект на спор, който трябва да бъде разрешен от..

публикувано на 19.09.21 в 15:40

РИК Бургас с консултации в неделя за състав и ръководство

Утре започват консултациите за определяне състава и ръководството на Районна избирателна комисия в Бургас, за провеждане на избори за президент, вицепрезидент и за Народно събрание. Обявената дата е 14 ноември, съобщават от областната администрация. В консултациите, които  ще започнат в 15:00 часа ще участват парламентарно представените партии и..

публикувано на 18.09.21 в 15:58

В Демократична България и в БСП предстои обсъждане на кандидати за президент

Бъдещият политически проект на Кирил Петков и Асен Василев ще привлече хора от широката периферия на всички политически партии, това прогнозира бившият депутат от Демократична България Димитър Найденов в предаването "Ден до пладне". В него той и бившият народен представител Тодор Байчев от БСП коментираха работата на 46-тото Народно събрание...

публикувано на 18.09.21 в 13:46

Председателят на партия "Средна европейска класа" се оттегля от политиката

Председателят на ПП „Средна европейска класа“ Георги Манев обяви, че се оттегля от активна политическа дейност и освобождава ръководния пост, който заема, съобщиха от партията. Относно информацията, че бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев преговарят за явяване на предстоящите избори с мандата на СЕК, Георги Манев заяви, че до..

обновено на 17.09.21 в 16:00