Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Попов: Общинско звено да работи за пътната безопасност

Снимка: БГНЕС



Т. нар. „легнали полицаи“, които бяха изградени на много места в Бургас, спомогнаха за по-заостреното внимание на шофьорите спрямо пешеходци. Това коментира за БНР - Бургас Михаил Попов от Института за пътна безопасност. Още преди седем години, по инициатива на Фондация „Безопасни улици от Валя“, увеличихме броя  им и това даде ефект, каза Попов:

„Шофьорите масово започнаха да спират. Като се махнаха „легналите полицаи“ на много места, шофьорите продължиха да дават път на пешеходците. Просто оцениха, че трябва по този начин да има някаква колегиалност на улицата между различните видове участници в движението. От друга страна, пешеходците също станаха по-дисциплинирани, защото започнаха да усещат сигурността на пешеходната пътека, когато пресичат. Почнаха да пресичат все по-малко на места, където няма пешеходна пътека“

За да има ефективни мерки, те трябва да се прилагат след изготвен анализ, подчерта Михаил Попов. Той препоръча общините да създадат по-големи звена, които да са пряко ангажирани с пътната безопасност в населените места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои откриване на напълно обновеното затворническо общежитие в Бургас

В Бургас предстои откриване на напълно обновеното затворническо общежитие и на ново преходно отделение, т.нар. half way house, към него. Това съобщават от Министерството на правосъдието.  Служебният министър Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха днес затвора и..

публикувано на 07.06.24 в 15:46

Лаптоп подпали стая в хотел в Слънчев бряг, няма пострадали

Включен в мрежата лаптоп предизвика пожар в стая на 8-ми етаж в хотел в Слънчев бряг, съобщават от полицията.  В стаята не е имало туристи. Няма пострадали други хора.  Сигналът е подаден в 10,25 ч. На място е изпратен един противопожарен автомобил с трима огнеборци.  Нанесени са щети в стаята – опушени стени и стопена част от климатик,..

публикувано на 07.06.24 в 15:44

Започва спешен ремонт на оградата по границата ни с Турция

Спешен ремонт на оградата по границата ни с Турция разпореди Министерският съвет с решение от 6 юни. Неотложните ремонтно-възстановителни дейности по инженерното съоръжение и прилежащия път трябва да приключат до 31 декември 2024 г. Те ще бъдат изпълнявани по съвместен план на Главна дирекция "Гранична полиция" и Сухопътни войски, утвърден от министрите..

публикувано на 07.06.24 в 11:18

Пиян шофьор предизвика ПТП в Обзор и избяга, губейки номера си в инцидента

32-годишен мъж от Тополовград е спрян за проверка в Обзор. Униформените установили, че шофира след употреба на алкохол с концентрация 1.49 промила. Малко преди проверката, мъжът предизвикал и пътен инцидент с материални щети. Там полицаите открили и предната регистрационна табела на автомобила.  Мъжът е задържан за срок до 24 часа, а автомобилът е..

публикувано на 07.06.24 в 09:10

57-годишен плевенчанин е със съмнение за спукан череп, след сбиване в Царево

57-годишен плевенчанин е със съмнение за спукан череп, след спречкване в Царево. Инцидентът е станал на паркинг към куриерски офис. Полицията се е отзовала на сигнал за сбиване между 22-годишен мадеж от Царево и мъжът. Пострадалият е настанен за лечение в болница. Установени и разпитани са свидетел, които са очевидци на случая. Иззети са видеозаписи..

публикувано на 07.06.24 в 09:03

Жена от поморийско село изгоря с 6 000 лв, чакайки мнима награда от хазарт

50-годишна жена от с. Гълъбец, общ. Поморие е била измамена, че  ще получи награда от 20 000 лв. за участието си в хазартна игра. Неин познат ѝ обяснил, че е необходимо да даде сумата от 6 000 лева за оформяне на документи по получаването на въпросната награда. 25-годишния бургазлия я уверил, че печалбата ще бъде изплатена в следващите дни, но..

публикувано на 07.06.24 в 08:54

Задържан е извършителят на опита за грабеж от златарски магазин в центъра на Бургас

Задържан е извършителят на опита за грабеж от златарски магазин в центъра на Бургас, съобщават от ОД МВР Бургас. В ареста е 52-годишен украински гражданин, пребиваващ в България с временна закрила. От полицията не съобщават повече подробности.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 07.06.24 в 07:34