Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американците гласуват на ключови избори за Тръмп

| обновено на 06.11.18 в 19:12
Сградата на Конгреса в САЩ

Американците гласуват днес на ключови междинни избори в САЩ, като се избират всичките 435 конгресмени и 35 сенатори и почти 40 губернатори. Те ще определят с какви мнозинства ще трябва да работи президентът републиканец Доналд Тръмп, който имаше трудности при положение, че съпартийците му доминираха и в двете камари на Конгреса. 

Изборният ден в Америка започна в 7 сутринта местно време, като в повечето щати местата за гласуване са отворени поне 12 часа, което дава широка възможност на избирателите да упражнят правото си преди или след работа. Възможно е също вотът да бъде изпратен и по пощата.

Тази кампания ще бъде запомнена с рекорден брой жени, които се кандидатираха, както и с хора с различна сексуална и религиозна ориентация, които се състезават за електорална подкрепа.

Страстите също са нажежени. Америка е силно поляризирана в предпочитанията си и до последно проучванията дават противоречиви резултати. Дори вътре в семействата има разделения

След приключване на изборите, Мичиган и Минесота може да се окажат представлявани от първата жена мюсюлманка на подобна позиция.

Както Аризона, така и Тенеси имат възможност да изберат първата сенаторка -представител на щата. Републиканският кандидат Марша Блекбърн ще бъде първата жена сенатор, избрана в Тенеси, ако спечели надпреварата.

Ако бъдат избрани, Аби Финкенауер от Айова и Александрия Оказио Кортес от Ню Йорк ще бъдат най-младите членове на Конгреса, едва на 29 години.

Бившият лидер на Демократическата партия в Ню Мексико Деб Халанд ще стане първата жена конгресмен с индиански произход, ако спечели вота.

Междувременно президентът Доналд Тръмп продължи до последно да провежда интензивна кампания.

Събрали се хора в Мисури започнаха да пеят „Пречудна благодат” в навечерието на изборите, след като жена припадна на събитието, а държавният глава призова всички да се молят за нея. След като жената получи медицинска помощ, хиляди избиратели избухнаха спонтанно в песен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44