Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бронирана техника и въоръжение показаха от Военна полиция пред ученици в Бургас (СНИМКИ)

За трета поредна година служба „Военна полиция“ организира ден на отворените врати. Поводът е професионалният им празник. Този път бронираната техника и оръжие бяха разположени в двора на ПМГ „Акад.Н.Обрешков” в Бургас.  Инициативата е свързана и с подготовката на учениците от 9 и 10 клас и лекции по отбрана на страната. 

Часовете, предназначени за усвояване на знания, свързани с отбраната на страната, няма как да бъдат пълноценни, ако не им бъде показано нагледно всичко. А в деня на отворените врати, това е най-подходящият начин за това, каза майор Йордан Йорданов, заместник началник на Военно окръжие Бургас:

„За да не е теоретична форма в класна стая, това се извършва тук на място, в двора на училището. В рамките на един час, учениците имат възможност да разгледат въоръжението и техниката на колегите от Военна полиция. Лекциите са по 5 различни теми, съответно и за 9 и 10 клас. Занятието е свързано и с празника на военната полиция, който отбелязваме винаги в началото на ноември. А Военно окръжие Бургас организира единствено плана за изпълнение на това мероприятие.".

Задължителен елемент е и демонстрацията на специализирана техника и въоръжение, посочи още майор Йорданов. А най-добре обяснява един от специалистите в тази област  - капитан Десислав Христов:

"Това е куфарче на криминалиста или на съответния експерт., да се провери дали дадено лице е употребило алкохол, прави се и полеви тест за наркотици. Например на някое произшествие се извика група от експерти, отиват, взимат се отпечатъци, които след това се запазват от дознателите. Ако пък има съмнение за определени лица,  които са извършили престъплението и тези отпечатъци съвпадат с тези на извършилите престъплението, викат се и се арестуват.. А Военна полиция се занимава основно с оперативно-издирвателни дейности, разкриване на престъпления, охрана на военни обекти и с престъпления, извършени от военни. Най-ключовата дейност на колектива е работа в екип."

Най-голям интерес има към бронираните автомобили на териториалния отдел „Военна полиция”, допълни капитан Христов.
Според  присъстващите ученици:

"Страхотна кола, изобщо всичко е интересно"
"Най-интересни са ми автомобилите"
"Калашникът ми е много интересен, не е толкова тежък, колкото очаквах. Не съм държал оръжие до този момент"
"На мен са ми по-интересни оръжията"
"Бронираните жилетки, пистолетите, поне за нашето поколение това ни е интересно, малко като по филмите е, а сега го виждаме и на живо"

 

Идеята за този ден на отворените врати е единното комплексно обучение, което да обедини предвидените лекции  за бургаските ученици, касаещи и  дейността на службата и практическото използване на  оборудването в ежедневната военнополицейска дейност.

Чуйте повече в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Районен съд – Бургас задържа българин за трафик на мигранти

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо мъж  привлечен като обвиняем за трафик на мигранти. На 15 септември с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал 38 чужденци от  Афганистан и Пакистан, преминали границата на Република България в нарушение на закона, като ги е превозвал през..

публикувано на 17.09.21 в 16:23

Камионът от катастрофата в Айтос е минал технически преглед

Камионът от катастрофата в Айтос, при която загинаха трима души, е преминал периодичен технически преглед. Това отговориха от Министерството на транспорта на изпратени към тях въпроси. Шофьорът на камиона е имал необходимите документи, поясняват още от министерството. Това е доказано след проверка в системата на Изпълнителната агенция..

публикувано на 17.09.21 в 11:48

Затварят пътя от Маринка до разклона за Твърдица

Пътят от Маринка до разклона за Твърдица ще бъде затворен за движение в петък от 08.30 до 17.30 ч., съобщават от Община Бургас. Причината е извършване на строително-монтажни дейности, заради авария на водопровод на пътя Средец – к-с "Меден рудник" – Присад – Димчево – Маринка. Като обходен маршрут може да се ползва общинският път..

публикувано на 17.09.21 в 08:27

Поредно дело за плажа край т. нар. „летни сараи“

Поредно дело за плажа край т. нар. „летни сараи“ ще се гледа днес в Бургаския административен съд. То е свързано с издаване на специализираната карта за морска ивица, а проблем се оказва намирането на вещо лице - геолог, което да извърши експертиза. Делото е образувано относно издаването на специализирана карта за морски плаж от страна на Агенцията по..

публикувано на 17.09.21 в 08:11

МВР ще поддържа оградата по българо-турската граница

МВР ще поддържа оградата по българо-турската граница. Това реши Министерският съвет като отне правото на управление върху съоръжението от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас. Осигуряването на финансиране и извършването на поддръжка за цялата оградата, е по-добре да се осъществява от Министерството на вътрешните работи, се..

публикувано на 16.09.21 в 16:26

Над 6 години затвор за мъж, причинил катастрофа в Нова Загора

Ефективно наказание от 6 години и 8 месеца затвор наложи Окръжният съд в Сливен на мъж, подсъдим за причиняване на катастрофа, при която са загинали трима души. Катастрофата е станала през септември 2020 г. на път в района на Нова Загора.  Подсъдимият е шофирал автомобила си в посока от Стара Загора към  Нова Загора. Движил се е със скорост..

публикувано на 16.09.21 в 15:13

Образуваха още едно дело срещу Станимир Рагевски

Още едно дело е образувано срещу Станимир Рагевски в  Районния съд в Бургас. То е за укриване на чужди автомобили и фалшификация на документи. Към момента Рагевски е обвинен за убийствата на Юмер Мехмед и брокерката Теодора Бахлова . Според обвинението през периода от август 2014 г. до май 2016 г., Рагевски, заедно със съучастник е..

публикувано на 16.09.21 в 11:33