Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканците разшириха позициите си в Сената, демократите поемат контрола над Камарата на представителите

Партията на Тръмп запазва контрол над всички важни федерални съдебни назначения

| обновено на 07.11.18 в 18:47
Резултатите позволяват и на двете страни да обявят частична победа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократите поемат контрола над Камарата на представителите, докато републиканците запазват мнозинство в Сената, сочат предварителните данни от изборите в САЩ. Резултатите позволяват и на двете страни да обявят частична победа.

Демократите взеха контрола върху Камарата на представителите за пръв път от 8 години, според предварителните резултати от екзит пол, което може да означава сериозен неуспех в законодателната програма на президента Тръмп, но републиканците успяват да разширят своите позиции в Сената в решаващата нощ на изборите.

Това означава, че републиканците запазват контрола над всички важни федерални съдебни назначения, включително номинациите за Върховния съд. Републиканците превзеха ключови позиции в Сената с победа на Джош Хоули в Мисури, Кевин Креймър в Северна Дакота и Майк Браун в Индиана.

Президентът Доналд Тръмп реагира положително на резултатите, като написа в Туитър "Страхотен успех тази вечер. Благодаря на всички!”.

Той изтъкна засилването на републиканците в Сената, от който зависят назначенията в администрацията и федералните съдилища.
"Републиканската партия не преклони глава пред историята, печелейки допълнително мнозинство в Сената и превиши значително очакванията във вота за Камарата. И всичко това въпреки сериозното надмощия в пари на демократите и въпреки крайно враждебното отношение на медиите", каза Тръмп и заплаши демократите от Камарата, че ако гласуват разследване на администрацията му за връзки с Русия, той ще организира контраразследване срещу тях в Сената за „издаване на класифицирана информация“.

Лидерът на демократите в Камарата Нанси Пелоси обеща, че ще бъде коректив на Белия дом: "Тук става дума не просто за демократи и републиканци, говорим за възстановяването на контрола и спазването на Конституцията от администрацията на Тръмп".

Това, че демократите печелят позиции в Конгреса, дава нова надежда на либералите, които искат да разследват и дори да провокират импийчмънт на президента.

Тази ситуация може да означава блокиране на законодателната програма на Тръмп, включително и за финансирането за предложената от него гранична стена, новото данъчно облекчение за средната класа и много други.

Макар че точните резултати за Камарата и Сената не са ясни, екзит половете вече дават индикации за изхода от гласуването.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас изрази надежда за добро сътрудничество с новоизбраните американски конгресмени и сенатори:

„Очакваме да работим в тясно сътрудничество с новите 116 американски конгресмени, както и с всички новоизбрани представители. ЕС и САЩ са ключови стратегически партньори и съюзници. ЕС е изцяло ангажиран с тясното трансатлантическо партньорство и взаимно изгодно сътрудничество в името на просперитета и сигурността на нашите граждани и хората в цял свят“.

"Не бива да се очаква промяна в политиката на Доналд Тръмп след изборите. Европа трябва да поддържа партньорството си със Съединените щати", коментира преди това и германският външен министър Хайко Маас.
"Русия е за диалог със Съединените щати и за решаване на всички съществуващи проблеми, но засега не виждам перспективи за нормализация на руско-американските отношения". Така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира резултатите от вчерашните междинни избори за американския Конгрес. Песков категорично заяви, че Москва не се е месила и няма и да се меси в каквито и да било избори извън Русия.

Исторически резултат от вчерашния вот е серията от прецеденти в парламентарната история на Съединените щати, които се получават благодарение на нежния пол. Рекорден брой - поне 90, ще са жените в Конгреса. Сред тях има рекордно млади - две членки на Камарата на представителите са на 29 години, за първи път там влизат и представителки на коренното население на Америка, както и две мюсюлманки.
Демократите се представиха по-добре от републиканците в изборите за губернатори на 36 щата, като им отнеха постовете в 5 от тях.
Уолстрийт реагира с облекчение на очакваните изборни резултати - всички основни индекси се покачиха с над процент в началото на работния ден.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44