Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП избра Манфред Вебер за свой водещ кандидат за изборите за ЕП

| обновено на 08.11.18 в 14:59
Германецът Манфред Вебер е кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия след изборите догодина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германецът Манфред Вебер е кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия след изборите догодина. Това реши днес конгресът на партията в Хелзинки.

Баварският консерватор Манфред Вебер спечели вота срещу бившия финландски премиер, либерала Александър Стуб с 492 от общо 619 гласа.

В речта си в Хелзинки Вебер очерта охраната на външните граници на ЕС и зачитането на европейските ценности като свои основни цели. И допълни: "Европа се нуждае от ново начало. Това е моето кредо и се надявам на подкрепа."

Вебер е критикуван от редица европейски лидери заради подкрепата му за унгарския премиер Виктор Орбан, включително и в миграционната политика. „Залагам на консенсуса“, подчерта Манфред Вебер. "Трябва да работим като партньори. С гласовете на Виктор Орбан, на Себастиян Курц, на всички 28 страни. Това е единствената добра основа, на която да стъпим", смята Манфред Вебер.

„Шпитценкандидат“ от партията на европейските социалисти е зам.-председателят на Европейската комисия  Франс Тимерманс, а на либералите - еврокомисар Маргарете Вестагер. И двамата са смятани за силни конкуренти на Манфред Вебер в надпреварата за поста на Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44