Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След подписване на колективния трудов договор стана ясно:

До 200 лева ръст на основните заплати в здравния сектор от догодина

Снимка: БГНЕС

От догодина основните заплати в здравния сектор ще се повишат с до 200 лева. Това предвижда Колективният трудов договор, който беше подписан днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от национално представени работодателски и синдикални организации.

Документът предвижда минималната заплата за медицинските сестри в Спешната помощ, психиатричните болници, училищата и детските градини и останалите второстепенни разпоредители с бюджетни средства към здравното министерство да стане 900 лева, а в болниците минималното възнаграждение трябва да достигне до 950 лева.

Заплащането на лекарите със специалност не трябва да пада под 1100 лева, а за началниците на клиники минимумът е 1500 лева.

От синдикатите нарекоха новия колективен трудов договор "стъпка в правилната посока", но подчертаха, че размерът на възнагражденията в здравеопазването не отговаря на квалификацията и нивото на българските лекари.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов:

"Трябва да намерим съгласие на всички за по-справедливо разпределение на публичните ресурси".

Представителят на работодателската организация КРИБ д-р Мими Виткова заяви, че регулацията на основните заплати в сектора не е достатъчна:

"Трябва да намерим начин да премахнем тежките диспропорции на заплатите в здравния сектор. Те са от трицифрени до петцифрени заплати".

Здравният министър изрази увереност, че подписаният днес документ ще стимулира работещите в здравеопазването и ще послужи като добра база за развитие в следващите години, като се отчита трудът на хората в здравния сектор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44