Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с програма за стимулиране на донорството до края на годината

Бойко Пенков
Снимка: БГНЕС

До края на годината България трябва да има програма за стимулиране на донорството и пътна карта, в която ще бъдат разписани всички стъпки по организацията на дейността. Това съобщи зам.-министър Бойко Пенков и подчерта, за необходимостта от осигуряване на нужното финансиране.

За да започне подготовката за извършване на трансплантации у нас, трябва да се осигури нужното дооборудване на клиниките и да се обучат мултидисциплинарните екипи, които ще поемат грижата за пациентите преди и след трансплантациите, обясни Бойко Пенков:

рябва да бъдат подготвени белодробни лекари, патоанатоми, бронхолози, рехабилитатори, реаниматори, това е един много широк екип, който полага грижи ежедневно за пациентите след трансплантация. Това сме го стартирали".

За подготовката е необходима поне година, но от здравното министерство са амбицирани да съкратят срока наполовина:

"Бихме могли да се справим, гледайки високото ниво на квалификация на лекарите, които ще участват в процеса. Мисля, че самите те са ангажирани сами по себе си, водили са си тяхно обучение, има колеги, които инцидентно или по-систематично са били на подобен тип обучение в чужбина. Искаме да използваме всички тези хора просто да надградим необходимото познание, за да може да бъдат максимално полезни. Мисля, че може да се вместим в рамките на 6 месеца и да стартираме програмата".

Български лекари ще се обучават в чуждестранни клиники в Европа. Продължават преговорите и с турския университет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44