Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Калифорния изпепели цял град за по-малко от ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртоносният пожар в Калифорния изпепели целият град Парадайз за по-малко от ден. Девет души са мъртви. Пламъците се движеха толкова бързо и опустошително, че пожарникарите се оказаха безсилни. Огънят продължава да бушува без контрол.

Пожарът, който започна в четвъртък близо до хълмистия град Парадайз, обхвана над 400 кв. км площ и разруши около 7000 сгради, като се превърна в най-унищожителната стихия, откакто се водят архиви на пожарите в Калифорния. Екипите, които се борят с пламъците, съобщават, че бедствието е било ограничено само частично.

Жертвите са намерени мъртви в колите им и се предполага, че са загинали от задушаване по време на евакуацията, която беше обявена. Заради големия наплив от автомобили се образуваха задръствания и те се оказаха фатални за част от хората, опитващи се да се измъкнат от пожара.

В южната част на Калифорния, където пламъци достигнаха луксозните имения в Малибу, също има жертви.

Властите изчисляват общия брой на хората, принудени да напуснат домовете си, на повече от 200 000 души. Заповедите за евакуация включват целия и район, в който живеят някои от най-големите звезди на Холивуд.

Президентът Доналд Тръмп издаде спешна заповед за отпускане на федерална помощ за трите засегнати окръга. По-късно той заплаши, че може и да задържи плащанията заради лошото стопанисване на горите в Калифорния.

"Няма причина за тези огромни, смъртоносни и скъпи пожари”, заяви Тръмп, като допълни че "милиарди долари се дават всяка година, умират хора и всичко това е заради лошото управление на горите".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44