Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 жертви и 220 души в неизвестност заради пожарите в Калифорния

| обновено на 12.11.18 в 11:48
Опожарена бизнес сграда в град Парадайз.
Снимка: БГНЕС

31 са потвърдените жертви от огромните пожари в Северна Калифорния, а 220 души се водят изчезнали. Някои от жертвите са загинали в домовете си, а други от задушаване в автомобилите си. Този пожар официално е най-смъртоносният в историята на щата.

29 са загинали в северната част на щата, а двама са загинали на юг, където пламъците засегнаха няколко крайбрежни курорта. Това е най-смъртоносното подобно бедствие в Калифорния за последните близо 90 години.

Наложи се 250 000 души да бъдат евакуирани.

След като град Парадайз беше опустошен, огънят обхвана стотици квадратни километри площ. До момента има около 7 000 напълно изгорени сгради, съобщи Службата по горите в Калифорния. Броят на жертвите непрекъснато расте и стотици хора се водят изчезнали.

Опустошителни кадри се разпространяват от Парадайз с много разрушени домове и пътища и овъглени превозни средства. Властите използват мобилна ДНК лаборатория и помощта на антрополози, за да идентифицират жертвите. В някои случаи следователите са успели да възстановят само части от костите на загиналите.

Изпепеляването е толкова тотално в някои квартали, че е много трудно да се определи дали там може да има човешки останки.

Хората, които бягат от бедствието, търсят приятели или роднини, както и центровете за евакуация - в такива са превърнати редица обществени сгради. Засегнатите непрекъснато звънят, за да търсят информация за свои близки в болниците и полицията.

Губернаторът Джери Браун е поискал помощ от Белия дом. Президентът Доналд Тръмп отпусна финансова линия, но обвини "слабото" управление на горите за пожарите. Браун отрече това да е източникът на проблемите.

Пожарникарите, които се борят с пламъците с лопати и булдозери, очакват пориви на вятъра до 64 км /ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44