Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Световна седмица за отговорната употреба на антибиотици

Всяка година в Европа 25 000 души умират от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми

Снимка: ncipd.org

Световната седмица на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците тази година преминава под мотото "Времето на антибиотиците изтича". Целта е да се привлече вниманието към проблема с антибиотичната резистентност.

Всяка година само в Европа 25 000 души умират от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми. По данни на Световната здравна организация, малкото разработвани в момента нови антибиотици не са в състояния да се справят с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми. Това налага да се увеличат усилията и мерките за запазване ефективността на антимикробните средства, с които медицината разполага, предупреждават специалистите.

За вредата от безразборното използване на антибиотици специалистите припомнят, че те лекуват инфекции, причинени от бактерии, и не са подходящи при вирусни и сезонни инфекции като грипа. Лекуването с антибиотик трябва да е консултирано с лекар задължително.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44