Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел говори за бъдещето на Европа пред Европарламента

Германският канцлер Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще представи днес визията си за бъдещето на Европа пред Европейският парламент в Страсбург.

На днешното заседание евродепутатите ще обсъждат още засилването на контрола над износа на оръжия и ще гласуват  резолюция за гарантиране на правата на малцинствата.

Меркел ще обсъди бъдещето на европейския проект с евродепутатите и в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при при засилени мерки за сигурност и огромен журналистически интерес.

Участието на Меркел в пленарната зала съвпадна с решението ѝ да се оттегли от политиката, а големият въпрос след последния ѝ четвърти мандат като канцлер е дали новата страница за Германия означава нова страница и за Европейския съюз, както и  каква ще бъде съдбата на нерешените въпроси в общността, сред които е миграцията.

Евродепутатите ще обсъждат засилването на контрола над износа на оръжия и санкционирането на членките на ЕС, които не спазват общите  правила.

Наскоро Германия призова и други държави-членки на ЕС да последват примера за спиране на износа на оръжие за Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, а гласуването на резолюцията се очаква утре.

Евродепутатите ще гласуват и за правила в целия ЕС, които да гарантират правата на малцинствата, както и за мерки срещу държавите с дискриминационни практики. С резолюцията те ще призоват Европейската комисия да започне работа по директива, засягаща минималните стандарти за малцинствата в Евросъюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44