Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите ще гласуват преговорната си позиция за следващия дългосрочен бюджет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите ще гласуват днес преговорната си позиция за следващия дългосрочен бюджет за периода 2021-2027 година. Очаква се те да настояват за повече пари за младите, за научни изследвания, за растеж и заетост както и за борба с климатичните промени. По процедура бюджетът се приема от Съвета на Евросъюза с единодушие след консултация с Европейския парламент. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от всички държави-членки.

Eдин от сериозните въпроси преди приемането на финансовата рамка за следващия седемгодишен период остава как новите предизвикателства като миграцията, отбраната и сигурността да получат достатъчно финансиране, без да намаляват парите за селскостопанска и кохезионна политика. Многогодишната финансова рамка ще трябва да се съобрази и с оттеглянето на Великобритания - един от големите нетни платци на средства към бюджета на Евросъюза. Стои и въпросът дали достъпът на средствата да бъде поставен в зависимост от спазването на определени условия, като фундаментални ценности на Евросъюза и върховенството на закона.

Дебатът за бъдещия бюджет на Съюза започна в рамките на Българското европредседателство и ще бъде предаден от Австрия на Румъния - следващата страна, която ще е председател на Съвета от 1 януари. Евродепутатите очакват постигането на споразумение със Съвета преди европейските избори през май догодина. След като бъдат завършени позициите, споразумението трябва да се ратифицира от националните парламенти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44