Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Украйна заради проблеми с парното

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблеми с топлоподаването в Украйна провокираха протести в Киев и още няколко града, съобщават медиите в Русия. Жители на столицата блокираха пешеходна пътека, което доведе до километрични задръствания в центъра.

Непрестанното двупосочно пресичане на пешеходна пътека на булевард „Леся Украинка“ в Киев от протестиращите предизвика недоволството на автомобилистите. Участниците в протеста обвиниха министерството на регионалното развитие за липсата на парно отопление в жилищата си.

Въпреки минусовите температури без топлоподаване остават градовете Смела, Херсон и Кривой рог.

Вчера жителите на 8-хилядния Смела затвориха изходите от града, а днес инициативна група замина за Киев с намерението да протестира пред централата на „Нафтогаз Украйна“.

Заради срива на отоплителния сезон бяха затворени училищата и детските градини и в града беше обявено извънредно положение.

Причина са трупаните с години дългове на местните топлофикации към „Нафтогаз Украйна“.

Депутатът от Върховната Рада Евгений Мураев съобщи, че още миналата година платените за отопление суми са били изнасяни в чужбина чрез престъпни схеми. „Вместо да намерят престъпниците и да ги накарат да компенсират нанесените щети, властите и „Нафтогаз“ решиха да спрат газа на тези населени места“, написа Мураев на страницата си във Фейсбук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44