Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние представя детайли по сделката за Брекзит в Страсбург

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Детайлите около споразумението за Брекзитсе очаква да представи днес в Страсбург главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Програмата му предвижда срещи с лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент. По-рано Барние ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

След разговорите на Мишел Барние с шефовете на парламентарните групи е предвидена пресконференция с участието на председателя на парламента Антонио Таяни и координатора за Брекзит от страна на Европейския парламент и лидер на парламентарната група на либералите Ги Верхофстад.

Верхофстад приветства в изявление постигнатото споразумение и работата на Барние, като определи сделката като „крайъгълен камък на устойчивите бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство“.

Както Мишел Барние обяви по-рано в Брюксел, във варианта за временно решение се предвижда създаване на обща митническа територия между ЕС и Обединеното кралство. Северна Ирландия да остане част от тази територия, като част от Великобритания и Обединеното кралство да прилага Митническия кодекс на Европейския съюз в Северна Ирландия.

Сделката към момента е на ниво чернова. Предстои тя да бъде одобрена от Съвета на ЕС – лидерите на 27-те членки на Съюза и от парламента на Великобритания, след което споразумението ще се превърне в сделка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44