Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Океанариум в Бургас няма да се строи засега (ОБНОВЕНА)

| обновено на 15.11.18 в 17:20


Концесията за Океaнанариума в Бургас предстои да бъде прекратена. Това съобщи Златина Георгиева от Община Бургас. Причината е, че инвеститорът не е изпълнил задълженията по договора. Изпълнителния директор на фирмата – концесионер Павел Сатонкин е изпратил писмо до Общинския съвет в Бургас, в което пише, че  дейностите по изграждане на бъдещия Океанариум могат да започнат още през този месец. Плановете на компанията са през януари 2019 г. да внесат в Община Бургас и искане за разрешение за строеж. Договорът за концесия обаче е от 2013 г., а от тогава насам не са предприети действия за осъществяването на проекта.

Досега освен проекти за реконструкция на инжeнерни мрежи и съоръжения, които са изпълнени, нищо друго като официални проекти не са внесени с искане за одобряване и издаване на разрешение за строеж. Това представлява неизпълнение на договора“, обясни главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева.

Ще проверим дали има наличие на екологичен риск, след като вече получихме и банковата гаранция за екологичен риск. Останалите 60 000 лв. ще преценим дали е необходимо да задържим като неустойка за неизпълнението. Гледахме договора и това беше санкцията за неизпълнение на задълженията“, каза Златина Георгиева, директор "Правно-нормативно обслужване“ към Община Бургас. Тя допълни, че предстои да бъде изпратено писмо, за да се уведоми фирмата концесионер.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично затварят улица "Акве Калиде" в Бургас зарази ремонт

Заради ремонта по ул. "Транспортна" и възстановяване на асфалтовата настилка след подмяната на ВиК мрежата в участъка по ул. "Димитър Аврамов" и ул. "Акве Калиде", временно ще бъде затворена утре, 10 юли, от 8:00 до 12:00 часа, улица "Акве Калиде" в кръстовището с ул. "Димитър Аврамов". Движението там ще бъде забранено за МПС в посока от и към Терминал..

публикувано на 09.07.20 в 16:59

"Булевард Демокрация" на 9 юли

Днес  проследяваме  един случай превърнал се в национална кауза, зад която застанаха политици, депутати, държавни институции ,както и десетки българи.Това е делото срещу 4-а български гранични полицаи, което образува Турския наказателен съд в Къркларели. Те са обвинени в смъртта на турски бракониер преди 12 години на границата ни край Резово. По темите с..

публикувано на 09.07.20 в 14:06

Частично ограничават достъпа на граждани до Морската гара заради учение на НАТО (СНИМКИ)

Частично ограничават достъпа на граждани до Морската гара на Бургас. Причината е Национално военноморско учение, в което ще се включат и страни, членки на НАТО.  Затова и от днес работници монтират ограда, за да спрат достъпа на външни лица до военните кораби. Оградните съоръжения се поставят от заведенията при Магазия 1 до Морската гара...

публикувано на 09.07.20 в 14:05

По-кратки кандидат-студентски изпити във Факултета по медицина в "Асен Златаров"

Времетраенето на редовните кандидат-студентските изпити във Факултета по медицина на университет "Проф. д-р Асен Златаров", насрочени на 19 юли по биология и 26 юли по химия, ще бъде съкратено почти наполовина. Това съобщи днес деканът на Медицинския факултет в Бургас - доц. д-р Цветан Велинов. От стандартните досега 4 астрономически часа бъдещите..

публикувано на 08.07.20 в 13:51
Снимката е илюстративна

Няма обгазяване в Средец след пожара край завода за пластмаси

Няма замърсяване на въздуха в град Средец след пожар в района на завода за пластмаси.  При инцидента снощи горяха подготвени за преработка отпадъци.  Замерване, направено от мобилна лаборатория в две точки на града - край жилищните блокове и пред сградата на общината в центъра, не е отчело превишение по 26 показателя за допустимите стойности..

публикувано на 08.07.20 в 13:19
Снимката е илюстративна

Удължават договора за концесия на морски плаж „Бутамята“

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на договора за концесия за морски плаж „Бутамята“, община Царево, област Бургас, сключен на 07.07.2000 г., и за намаляване на дължимото концесионно възнаграждение за морската ивица за текущата година. Чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето бе въведена възможност..

публикувано на 08.07.20 в 12:23

Поривите на вятъра в Сливен достигнаха до 100 км/ч

Силен северен, поривист вятър през нощта предизвика частични изключвания на електрозахранването във вилната зона на Сливен и няколко  населени места в общината. Това съобщи инж. Снежана Кънева от отдел "Сигурност и управление при кризи". Скоростта на вятъра е била между 24 и 28 метра в секунда, което при поривите надвишава 100 километра в час...

публикувано на 08.07.20 в 11:59