Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на "жълтите жилетки" във Франция взе жертва

Протести срещу цените на горивата във Франция.
Снимка: БГНЕС

Демонстрантка беше смъртоносно прегазена днес в хаоса по време на блокада, 47 души са пострадали из страната, на места полицията е прибягнала до сълзотворен газ.

Интерактивната карта на протеста сочи около 2000 акции по ключови пътни артерии, кръстовища и символични обекти.

Действията са особено мащабни в провинцията, в Париж са парализирани най-вече северните райони, но протестиращи се опитват да действат и в центъра на столицата. "Безпокойствието ни е максимално", заяви вътрешният министър Кристоф Кастанер, призовавайки към ред.

Протестът, зароден в социалните мрежи срещу поскъпването на горивата, прерасна в по-общо недоволство от ниската покупателна способност и реформите на президента Макрон, и получи подкрепата на опозиционни сили, главно от крайнолевите и крайнодесните движения. Опонентите смятат за недостатъчни обещаните мерки на правителството за компенсация на най-засегнатите от повишението цени.

Според различни проучвания близо 2/3 от французите подкрепят протеста на "жълтите жилетки". 

Протестите на "жълтите жилетки" вече взеха една жертва - демонстрантка беше смъртоносно прегазена в хаоса по време на блокада; 47 души са пострадали из страната, на места полицията е прибягнала до сълзотворен газ. Интерактивната карта на протеста сочи около 2000 акции по ключови пътни артерии, кръстовища и символични обекти.

Действията са особено мащабни в провинцията, в Париж са парализирани най-вече северните райони, но протестиращи се опитват да действат и в центъра на столицата. "Безпокойствието ни е максимално" - заяви вътрешният министър Кристоф Кастанер, призовавайки към ред.

Протестът, зароден в социалните мрежи срещу поскъпването на горивата, прерасна в по-общо недоволство от ниската покупателна способност и реформите на президента Макрон, и получи подкрепата на опозиционни сили, главно от крайнолевите и крайнодесните движения.

Опонентите смятат за недостатъчни обещаните мерки на правителството за компенсация на най-засегнатите от повишените цени.

Според различни проучвания близо 2/3 от французите подкрепят протеста на "жълтите жилетки".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44