Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 са пациентите, които са протезирани в специализирания център в УМБАЛ Бургас

Шестима са пациентите, които вече са преминали през Центъра за специализирано протезиране и рехабилитация в Отделението за долекуване в бургаската болница. Други 30  са в листата за чакащи пациенти от цялата страна. В този си обхват, с предоставянето на такава медицинска услуга,  центърът  е единствен в страната до момента. 

Това е съвместен проект на Университетската болница за активно лечение в Бургас и пациентската организация. Самият Център за специализирано протезиране и рехабилитация е създаден преди малко повече от година, каза директорът му Марияна Смолева.

"Центърът се намира на 10-ия етаж в Отделението за долекуване в УМБАЛ Бургас. До този момент са минали вече 6 пациента с ампутации. Занимаваме се със специализирана рехабилитация. По-скоро портезиране и обучаване на пациенти в ходене с протези. Пациентите се свързват с нас. Ние им оказваме помощ от осигуряване на протезата, до поставянето ѝ и рехабилитацията. Като всичко това е безплатно. Пациентите постъпват при нас по клинична пътека. Средствата за протезата се отпускат от дирекция "Социално подпомагане". Няма ограничение във възрастта на пациентите, извършваме дори и детско протезиране. Създаването на една специална протеза отнема около месец. След рехабилитацията всеки пациент е готов да поеме своите ежедневни дейности. Има пациенти, които са с тежки сърдечни заболявания, като последния ни случай с чичо Стефан от Копривщица, както всички така се обръщат към него.  10 години е бил прикован към инвалидна количка и буквално се е придвижват на ръце."

Въпреки сърдечното заболяване, което има, Стефан Дулев си е тръгнал изправен с помощта на проходилка, при пълна самостоятелност, допълни Марияна Смолева и уточни:

"Най-младият ни пациент е Антония Чикова. Едно момиче, за което медиите доста писаха. Един трагичен инцидент след опит за самоубийство. Мисля, че беше на 22 години.  Други пациенти имаме на около 60 години, както и последния случай за който споменах на 77 години."

Самото отделение, към което е и Центърът за протезиране е направен по австрийско-германски модел с оглед оказване на нужната помощ на пациенти, преминали лечебните процедури, преди пълната им социализация, уточни д-р Георги Матев:

"Евентуалното му обслужване в домашни и социални условия е невъзможно. Тази част от веригата за стабилизация и лечение на всеки един пациент е крайно необходима и тя е в основата на добрите лечебни показатели в цяла Европа. Това ни накара да създадем и доразвием тази база, като поеме този тип пациенти, нуждаещи се все още от медицинска помощ преди пристигането им в дома или евентуалното им социализиране. Центърът за рехабилитация стана като част от Отделението за долекуване, поради свойството на самата им дейност и обема дейност на нас самите, защото приемаме пациенти, в неравностойно положение, които се нуждаят от допълнителни медицински грижи. Резултатите както чувате и виждате са повече от добри"

Тази рехабилитация и цялостно възстановяване чрез протезирането не може да стане без болнична среда. Защото една от основните причини за ампутиране на крайниците са съдови проблеми, метаболитни и травматични, които остават до края на живота на пациентите, уточни още д-р Матев. 

Чуйте звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Общински съвет - Бургас, заседание

Общински съветници предлагат да се изгради навес на лодкостоянката в Крайморие

Да се изгради слънцезащитно съоръжение над трибуните на пристанището на лодкостоянка Крайморие предлагат общинските съветници Евелина Михалева и Димо Грудев. За целта те искат от общинския бюджет да бъдат заделени 40 хиляди лева. На въпрос на съветници има ли общината правомощия да изгражда навес на публична държавна собственост и издадено разрешение за..

публикувано на 27.07.24 в 12:29

Затварят за три дни ул. "Велека" в Созопол заради ВиК ремонт

Спешен ВиК ремонт започва от днес на  ул. „Велека“ в Созопол, съобващат от общината. Улицата ще бъде затворена в следващите три дни. Движението ще бъде пренасочено през  улица „Одеса“ към улица „Ропотамо“. За собствениците на търговски обекти на ул. „Одеса“ до ул. „Вия понтика“ и  дистрибутори, ще бъде отворена ул. „Ропотамо“ до ул. „Одеса“.

обновено на 26.07.24 в 17:16

Пуснаха движението по ремонтирания път между двата портала на „Лукойл“

Отвориха за движение ремонтирания път между двата портала на нефтозавода.   Община Бургас осъществи проект за пълно обновление на останалата неремонтирана част от отсечката. Отново се въвеждат ограниченията за преминаване на тежкотоварни автомобили през бул. „Проф. Яким Якимов“ от 11 до 19 часа.  Трасето между двата портала на „Лукойл“ бе в..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Пострадалите от пожарите в боляровските села фермери от днес подават заявления за помощ

13 са семействата в боляровските села, които са останали без къщи след пожарите.Това са били техни основни жилища. Изготвени са индикативните оценки за стойността им. Търсят се 2 милиона лева. Те трябва да бъдат доразрушени и изградени наново. Над 40 са другите сгради, които са вили или втори къщи за собствениците им. Това отчете  днес на..

публикувано на 26.07.24 в 15:14

Прехвърлят държавен имот на община Созопол за изграждане на воден резервоар

Областният управител проф. Мария Нейкова ще прехвърли  на Община Созопол   правото на собственост върху държавен имот за реализиране на инвестиционен ВиК проект, информират от областната администрация. Върху близо 10 000 кв.м. ще се изгради водна камера-резервоар за чиста вода, за да се регулира денонощната неравномерност на консумацията на вода в..

публикувано на 26.07.24 в 14:48

Дадоха старт на реконструкцията на водопроводната мрежа в село Мамарчево

В боляроското село Мамарчево започна изграждането на нов водопровод, съобщават от общината. Строителната площадка за мащабната реконструкция бе открита вчера. Тя ще обхване 20 километра от старата ВиК мрежа в селището.  Заделени са средства за ремонт на  читалището в село Воден, предстои и изграждане на нови домове, близки до домашна среда за..

публикувано на 26.07.24 в 13:14
Централният бургаски пазар

Строежът на един от трите многоетажни паркинга във "Възраждане" е под въпрос

Под въпрос е строежът на единия от трите планирани от община Бургас многоетажни паркинга в жилищен комплекс „Възраждане“. Причината е възражение на повече от 50 собственици и наематели на жилищни имоти и търговски обекти в района, който се намира близо до пазара „Краснодар“.  Писмото им до кмета Димитър Николов и Общинския съвет е от 25 юли и..

публикувано на 26.07.24 в 11:02