Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Решенията на съда в Страсбург не обвързват Турция

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че решението на Европейския съд за правата на човека не обвързва Турция.

По-рано днес съдът в Страсбург се произнесе, че задържането на кюрдския политик и бивш съпредседател на Демократичната партия на народите Селяхаттин Демирташ цели да заглуши политическия плурализъм и следва възможно най-скоро да бъде той да бъде освободен. Съдът единодушно смята, че има нарушаване на правото на бърз процес в разумни срокове.

Демирташ е лишен от свобода от 4 ноември 2016 г. насам. Обвиненията срещу него на турските власти по няколко процеса са за терористична пропаганда, подбуждане на сблъсъци със силите за сигурност и връзки с Кюрдската работническа партия, която е обявена за терористична организация. По тези обвинения той може да получи присъда от общо до 142 години затвор.

Съдът приема, че арестът на Демирташ е по „обосновано подозрение“ за извършване на престъпление, но посочените причини за продължаване на задържането му не са задоволителни и следователно представляват необоснована намеса в правото на свободно изразяване на мнение.

В съдебния акт се подчертава, че удължаването на задържането му по време на кампаниите за конституционния референдум през април миналата година и за парламентарните и президентски избори през юни тази година заглушават плурализма и политическите дебати, които са в сърцето на идеята за демократично общество. Демирташ беше кандидат за президент на изборите през юни и водеше кампанията си чрез публични обръщения от затвора в Одрин.

В коментара си пред репортери в сградата на турския парламент Реджеп Ердоган добави, че Европейският съд по правата на човека никога не е спрял терора срещу Турция, който продължава и сега и турският народ плаща цената.

Турция е ратифицирала Европейската конвенция за защита правата на човека и поради това съдебните решения на съда в Страсбург са задължителни за нея.

Тринадесетте турски граждански активисти и интелектуалци, които бяха задържани на 17 ноември, са свързани с човека, финансирал протестите в парка „Гези“ през 2013 г. и който сега се намира в затвора. Това заяви днес турският президент Реджеп Ердоган в реч пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието. Ердоган посочи, че хора в Турция и от чужбина са финансирали протестите.

Ердоган визира бизнесмена Осман Кавала, който беше задържан преди малко повече от една година. Кавала е известен филантроп и подпомага финансова граждански и културни организации. Някои от задържаните миналата седмица заемаха високи позиции в неговата организация „Анадолу кюлтюр“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44