Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За временно изпълняващ длъжността шеф на ГРУ е назначен първият заместник на Коробов

| обновено на 22.11.18 в 14:01
Ген. Игор Коробов на пресконференция в Москва през август 2017 г.
Снимка: БТА

Началникът на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Игор Коробов е починал на 62-годишна възраст.

За временно изпълняващ длъжността е назначен първият заместник на Коробов - вицеадмирал Игор Костюков.

Костюков е и най-вероятният наследник на Коробов начело на разузнавателното управление на руските въоръжени сили, предаде ТАСС, като уточни, че информацията не е официално потвърдена. Вицеадмиралът беше включен през декември 2016-а в американския санкционен списък във връзка с действия, насочени към подриването на демокрацията в Съединените щати. През септември тази година му бяха наложени санкции и за намеса в американските президентски избори.

Покойният Игор Коробов също беше обвинен от Вашингтон за организирането на кибер атаки по време на изборите и попадна под санкциите на американското финансово министерство. Военното разузнаване е една от трите шпионски агенции в Русия наред със Службата за външно разузнаване и Федералната служба за сигурност. Структурата, съставът и финансирането му са държавна тайна. 

„Началникът на Главното управление на ГЩ на ВС на Русия – зам.-началникът на ГЩ генерал-полковник Игор Коробов е починал на 21 ноември от тежка болест“, заяви пред ТАСС източник от военното ведомство пред агенцията.

Игор Валентинович Коробов е роден на 3 януари 1956 г. Той започва да служи във Въоръжените сили на Русия през 1973 г. Коробов е завършил Ставрополското висше военно авиационно училище за летци и щурмани на ПВО, Военната академия на СССР, а също така Военната академия на ГЩ на ВС на Русия.

Той работи във Военното разузнаване от 1985 г., преминал е през различни длъжности в ГРУ, владее няколко чужди езика. През годините Коробов е награден с много медали и ордени. С указ на руския президент от януари 2016 г. е назначен за началник на ГРУ и зам.-началник на ГЩ.

Би Би Си отбелязва, че тази година Великобритания хвърли вината върху служители на ГРУ за атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Британската медия твърди, че ген. Коробов бил критикуван от руски представители за провалената операция.

След атаката Сергей Скрипал (66 г.) и дъщеря му Юлия (33 г.) на 4 март в Солсбъри те бяла лекувани в продължения на седмици в болница.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44