Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно изпускат водата от язовира край айтоското село Съдиево днес (ОБНОВЕНА)

| обновено на 23.11.18 в 07:33

Спешно започва днес планово изпускане на язовира край айтоското село Съдиево. Причината е, че е пълен на 100%, и ако другите водни съоръжения над него прелеят, представлява реална опасност за населеното място. 

Язовирът край Съдиево не е използван това лято за напоителни нужди, което е и причината да бъде запълнен в момента целия капацитет, сигнализира  кметът Щерион Щерионов:

"Язовирът е много опасен. На високо място е, а  селото се пада в подножието. Той е стабилен, стената му е стабилна, но над него има още четири водоема, които създават предпоставки за голяма водна маса, ако някой от тях прелее. Нашият язовир трябва да има вместимост., за да може да поеме водата, която идва отгоре. Ще започне планово изпускане, за да има достатъчно вместимост., при настоящите валежи. Поддържаме връзка с арендатора на язовира, но не знам каква е причината за да поддържа такъв пълен обем. водата е много, милиони кубици в него и  ще стане фатално с 9 метрова вълна може да залее и главния път Бургас - Айтос. Този язовир е взет по линия на водни сдружения, с идеята да се ползва на напоителни нужди през лятото. Но тази година си остана пълен, това са и опасенията ми. Да има достатъчен капацитет и ще бъде опасен. Трябва да се знае, че това, което се случва  в село Иваново може да се случи и тук. През 2010 година имаше подобен проблем, в село Мъглен, първият язовир започна да му тече стената, и добре че течът спря за да се спасим  ", каза още той.

Тогава хората са били предупредени, че  трябва да бъдат евакуирани, но до такива действия не се е стигнало, каза още Щерионов. Затова се предприемат превантивни действия, макар и малко късно, за да не се повтори ситуацията преди 8 години. 

Чуйте звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще плати ли "Лукойл" преработката на нефтените утайници за своя сметка?

Казусът с отстраняването на нефтените утайници край Бургас отново излиза на дневен ред. Предстои да се проведе на 1 и 2 април обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда в общините Камено и Бургас. Това е второ преработване на документа, след като са констатирани пропуски в първия му вариант през август миналата..

публикувано на 28.03.24 в 15:24

Добро дело: Първокласници от Бургас намериха 250 лева, вече са при собственика си

Двама първокласници от Бургас намериха чантичка с 250 лева в двора на училището си "Петко Росен" и я предадоха на ръководството на учебното заведение. Учителите издирили собственика, който се оказал ученик от 7 клас и му я върнали. Новината съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. Ето какво написа той: "Добрите дела трябва да..

обновено на 28.03.24 в 15:01

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46

Разположиха специален контейнер в Царево за стари мебели и дървени отпадъци

Община Царево и Кроношпан България подписаха меморандум за сътрудничество. Целта на партньорството е оползотворяване на дървесните отпадъци, образувани на територията на общината, намаляване депонирането на отпадък и подобряване на екологичните показатели. Предприятието разположи голям 38 кубиков контейнер, в който жителите ще могат да..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Кметът Тихомир Янакиев (вляво) и председателят на общинския съвет Станимир Андонов.

Увеличават цената на детската млечна кухня в Созопол

По-висока цена на детската млечна кухня в Созопол гласува общинският съвет на днешното си заседание. Тя се увеличава с 2,50 лева и за местните жители, и за останалите, които ползват услугата предимно през летните месеци. След повишението един купон за храноден на дете от общината на възраст от 10 месеца до 3 години ще струва 5 лева...

публикувано на 27.03.24 в 16:31