Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подкрепете дарителската кампания на РИМ - Бургас, десет ценни икони имат нужда от реставрация

Десет икони от фонда на Историческия музей в Бургас имат нужда от спешна реставрация. За четвърта поредна година културната институция приканва родолюбиви българи да станат благодетели и да дарят средства за да помогнат за възстановяването на ценните бъдещи експонати.

Иконите са на св. Богородица, Исус Христос, св.Архангел Гавраил, св. Пантелеймон, св. Мина, св. Димитър и др., и са част от колекцията от спасени произведения на изкуството постъпили в музея през 1995 и 1998 година, след акция на бургаската полиция, разказа Иванка Делева от Историческия музей:

„ Това са икони които са от царския ред на иконостаса, те са с размери от 110 см до 80 см. Не знаем от къде са, но това което сме разбрали през годините, въз основа на техниката на зографите им е, че най – вероятно са от църкви от карнобатски села, и такива от района на Странджа, край Средец и Елхово.“

Благодарение на събраните средства през годините и проекта „Българските светци” са консервирани и реставрирани 11 икони. Те могат да бъдат видени в постоянната експозиция на музея, а под тях са упоменати спомоществователите.

„Средно за възстановяването на останалите големи икони ще са нужни по хиляда лева, но точната сума става ясна след като реставраторът започне работа и установи какво трябва да се направи, за да се възстанови изображението в неговия истински блясък“, каза още Иванка Делева.

От музея се надяват, че инициативата ще бъде подкрепена от местни фирми и организации за да може иконите да бъдат възстановени във възможно най – кратки срокове и след това подредени в музейната експозиция. От институцията припомнят, че участвалите фирми могат да получат данъчни облекчения в края на календарната година. При дарение за култура сумата от данъчните основи може да намалее с до 15 на сто.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Яна Вълчева представя новата си стихосбирка "Вечерни монолози с теб"

“Вечерни монолози с теб" е озаглавена новата стихосбирка на Яна Вълчева, която ще бъде представена днес от 18.30 часа в конферентната зала на Регионална библиотека “Пейо Яворов” в Бургас. Преди премиерата поетесата гостува в предаването "Гларуси и шамандури" на БНР-Бургас Полет, море и любов са трите думи, които ме описват най-добре, споделя Яна..

обновено на 11.12.23 в 16:09

Информационна среща разкрива възможностите за финансиране на културни организации и творци

Информационна среща, организирана от Национален фонд „Култура“ и Община Бургас ще даде подробности за грантовите схеми и как ще се разпределят средства по Плана за възстановяване и устойчивост в сектор “Култура”. Инициативата ще е на  15 декември от 17.00 часа в Културен център „Морско казино“. Последвайте краткия линк, за да научите повече и се..

публикувано на 11.12.23 в 12:13
Христо Фотев

Стартира деветото издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“

Стартира деветото издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“. Той се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Сдружение „Бургаска писателска общност“, Съюза на българските писатели и Сдружението на български писатели. Конкурсът се провежда през година в Бургас и е под патронажа на кмета на града Димитър Николов. Носителят..

публикувано на 11.12.23 в 11:55

Двоен концерт на маестро Стефан Диомов за Коледа в Бургас

Начало на коледните тържества в Бургас ще постави празничният двоен концерт-спектакъл на маестро Стефан Диомов, който ще се проведе днес, 11 декември в Бургас. Началните часове са от 17.00 и 20.00 часа в залата на Бургаската опера. Публиката ще се наслади на най-обичаните и известни песни на маестрото, превърнали се отдавна в шлагери на..

обновено на 11.12.23 в 09:35

В Ямбол включват светлините на коледната елха

Празнична програма на централния площад в Ямбол дава началото на коледните тържества в града. Точно в 17:30 часа ще бъдат включени светлините на коледното дърво.  Тържествата включват много песни и веселие. Малчуганите ще посрещнат Дядо Коледа с куклено-театралното представление на Държавен куклен театър „Георги Митев“.  Спектакълът е..

публикувано на 11.12.23 в 09:20

В село Межда отбелязаха 95 години читалищна дейност на "Зора - 1928"

С празничен концерт в село Межда, община Тунджа, отбелязаха 95 години от създаването на Народно читалище „Зора - 1928“. С празнична украса и с пита, поднесена от самодейци, читалището посрещна гостите и жителите на селото. На празника присъстваха Атанас Христов-Председател на Общински съвет Тунджа, Станчо Ставрев - мет на Община Тунджа, Стоян Петков..

публикувано на 11.12.23 в 07:48

"Уроците на Блага" с предпремиера в Дома на НХК

Седмица преди официалния старт в кината на най-коментирания и награждаван български филм "Уроците на Блага", бургаските зрители ще имат шанса да го видят днес от 19 часа в Културен дом НХК. Специални гости ще бъдат главната актриса Ели Скорчева и Розалия Абгарян, която играе ролята на ученичката. Когато пенсионираната учителка Блага става жертва на..

публикувано на 10.12.23 в 11:00