Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От операта са готови да ремонтират концертната зала „Проф. Иван Вульпе“, но нямат пари

Бургаската опера е готова да ремонтира рушащата се сграда на концертната зала  „Проф. Иван Вульпе“, но все още не разполага с необходимите средства. От държавната институция дори обявиха обществена поръчка за малко повече от милион и половина лева, с които да бъдат извършени дейностите. Имаме няколко варианта на финансиране, посочи заместник директорът Светла Кръстева.

"Имаме подкрепа, съгласие и обещания за тези средства, но докато не станат факт и не влязат в нашия бюджет, няма как да го оповестим. Затова предпочетохме да обявим обществената поръчка, в момента в който успеем да осигурим на сто процента финансирането, да стартира поръчката. От няколко места опитваме - от министерството, от програми и още варианти има. Имаме много голямо съдействие и лобизъм от страна на общината", каза Светла Кръстева.

И въпреки, че концертната зала „Проф. Иван Вульпе“ не е паметник на културата, тя се намира в среда на такива сгради. Амбицията на община Бургас пък е този площад да получи един завършен, красив облик, тъй като нашата сграда стои като едно грозно петно там, каза още заместник директорът.

Ако бъдат осигурени средствата, предстои да се направи основен ремонт на фасадата, покрива, дограмата и вътрешната част на концертната зала, посочи още Светла Кръстева. Очакванията са ремонтите да започнат следващата календарна година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В община Тунджа ще бъде разкрит център за непридружени деца бежанци

В село Овчи кладенец,община Тунджа, област Ямбол, предстои да бъде разкрит център за непридружени деца бежанци. Той ще се намира в базата на бивш дом за деца, лишени от родителска грижа. Изграждането на центъра и предоставянето на комплексни услуги за децата бежанци ще се реализира по проект на Държавната агенция за бежанците в партньорство с Община..

публикувано на 14.08.24 в 10:11

Среща с домоуправители относно кафявите кофи ще се проведе днес

Община Бургас организира информационна среща за правилното събиране и третиране на биоразградимите отпадъци от домакинствата. Тя е насочена към жителите на кв. „Възраждане“ и на нея са поканени да присъстват домоуправители на жилищни кооперации и заинтересовани лица.  Информационната среща ще се проведе днес от 17:30 часа в сградата на Младежкия..

обновено на 14.08.24 в 09:24

Несебър посреща кораба „Св. св. Кирил и Методий“

Тържествено ще бъде посрещнат кораба „Св. св. Кирил и Методий“ в Несебър, който под командването на кап. II ранг Николай Данаилов, извърши успешна научно изследователска мисия до най-студения континент.  Събитието е днес на Морската гара в Несебър от 16 часа.  От 19 часа ще се проведе традиционното литийно шествие с чудотворната несебърска икона на..

обновено на 14.08.24 в 08:31

Воден режим в община Болярово - ще се използва водоноска

С водоноска ще осигуряват вода на село Камен връх. Населеното място премина на воден режим от 13 август 2024г. Вода ще тече от чешмите през 24 часа, съобщават от община Болярово.  Заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева издаде заповед във връзка с продължителното засушаване и силното намаляване на дебитите на водоизточниците в населените места...

публикувано на 14.08.24 в 07:10
снимката е илюстративна

До българската граница при Малко Търново гори пожар

Голям пожар е обхванал широколистна гора на турска територия до граничното село Демиркьой. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев заяви за БНР, че пожарът е близо до българската граница и по-точно до село Сливарово, но турските власти твърдят, че огънят е овладян.   Засега няма опасност пожарът да премине на българска територия, защото вятърът духа в..

публикувано на 13.08.24 в 16:35

Илиана Иванова: Важно е новият ни еврокомисар да получи широка подкрепа

Важно е новият български еврокомисар да получи широка обществена подкрепа. Това каза в Бургас сегашният български еврокомисар Илиана Иванова. Тя не уточни дали с нея са водени разговори за номинацията ѝ.  До дни българското правителство се очаква да номинира бъдещия български еврокомисар. Добре е срокът поставен от ЕК да бъде спазен, независимо, че..

публикувано на 13.08.24 в 15:09

"Булевард Демокрация" на 13 август:

13 август е, а още не е петък. Колко приятно щеше да е това съвпадение. От европейската прокуратура разследват "Булгартрансгаз", потвърдиха за БНР от МВР. Тази сутрин полицията е осигурила достъп до газовия оператор. От Булгартрансгаз няма официална информация с какво е свързана проверката на европрокуратурата. Замириса на газ и в Бургас –..

публикувано на 13.08.24 в 15:00