Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обвини 28 души, сред които и Гюлен, за убийството на руския посланик

Живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен също е сред обвинените.
Снимка: БГНЕС

28 души, включително Фетхуллах Гюлен, са обвинени за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов през декември 2016 г. Днес прокуратурата в турската столица завърши разследването на атентата и внесе обвинителния акт в съда.

Според обвинението терористичният акт е провокация, насочена срещу турско-руските отношения. Освен лидера на движението Фетхуллах Гюлен, сред обвинените са и други високопоставени членове на мрежата му.

Двама от тях – Шериф Али Текелан и Емрулах Услу, в момента живеят в Съединените щати. Друг обвиняем е Шахин Сьогют, сочен за ръководител на групата, към която е принадлежал убиецът - бившият полицай Мевлют Мерт Алтънташ.

Властите обвиняват членовете на организацията на Гюлен, че стоят зад опита за преврат от 15 юли 2016 г., а в конкретния случай обвиняемите ще отговарят за нарушаване на конституционния ред на страната, членство във въоръжена терористична и шпионска организация, предумишлено убийство с цел всяване на страх.

Според 609-страничния обвинителен акт първоначалният план е бил покушението да се извърши на 27 юни 2016 г. Тогава в централата на Партията на справедливостта и развитието за чуждите посланици в Турция е организирана вечеря ифтар, слагаща край на дневния пост за мюсюлманите през свещения месец Рамазан. Впоследствие планът е бил променен и покушението беше извършено при откриване на изложба в Анкара на 19 декември 2016 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44