Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан: Груевски е съюзник, заслужава честно отношение

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че бившият му македонски колега Никола Груевски е „съюзник“, с който Будапеща трябва да се отнесе „честно“. Според Орбан, Груевски е помогнал за опазването на унгарската граница през 2015 г.

В радиоинтервю Орбан изтъкна, че Груевски е първият политик, който с помощта на Унгария издигна ограда срещу бежанския приток през 2015 година.

Никола Груевски избяга в Будапеща, където поиска политическо убежище, след като в Македония влезе в сила ефективната му присъда за злоупотреба с власт.

Вчера прокуратурата в Скопие повдигна нови обвинения на Груевски за незаконно финансиране на партията му ВМРО. Срещу бившия премиер текат и още няколко разследвания за корупция, а Македония иска екстрадирането му от Унгария.

Виктор Орбан изтъкна, че правителството му не е участвало в решението за даване на убежище на Груевски и ще разгледа искането на Скопие. Той обаче допълни, че организации на милиардера Джордж Сорос, подкрепящи имиграцията, са тези, които нападат властта в Будапеща заради казуса с бившия македонски премиер.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44