Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър на Франция обвини Марин льо Пен за безредиците в Париж

| обновено на 24.11.18 в 19:11
Полицията се опитва да разпръсне "жълтите жилетки" на "Шанз Елизе",
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови размирици в Париж заради данъка върху горивата. Полицията спря няколко хиляди демонстранти, които се опитаха да стигнат до Елисейския дворец.
Безредиците не стихват по бул. "Шанз Елизе" и околните улици в Париж. Поне осем души са пострадали, над 30 са задържани. Полицията многократно прибягна до водни струи, сълзотворен газ и оглушителни гранати срещу горящите барикади на протестиращите. Сред тях се врязаха крайни активисти, които замерваха служителите на реда с бутилки и изтръгнати павета. 
Много критики бяха отправени към вътрешния министър Кристоф Кастанер, който отбеляза затишието на протеста, позовавайки се на много по-слабото участие от миналата събота. Министърът обвини пряко крайнодясната лидерка Марин льо Пен, че е подбудила насилието, което тя категорично отрече.
Повече от 80000 души са протестирали във Франция, като в провинцията обстановката е по-спокойна. Според последните проучвания 77% от французите оправдават протеста, като най-силно го подкрепят крайноляво настроените.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44