Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган призова за диалог между Русия и Украйна

Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Анкара наблюдава „с истинско съжаление“ новата ескалация на напрежение в Черно море и призова проблемите да бъдат решавани чрез преговори.

Ердоган отправи апела за диалог в реч в Меджлиса пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието.

„Като страна, сериозно загрижена за бъдещото и която разглежда както Русия, така и Украйна като близки приятелски държави, с които искаме да установим дълбоки връзки, искаме Черно море час по-скоро да се превърне в море на мира. Заради това отново повтаряме призива си към руските и украинските ни приятели да разрешават проблемите по пътя на диалога“, .каза той.

Турският държавен подчерта, че Русия и Украйна не бива да са една срещу друга, а рамо до рамо в период, когато светът е изправен пред сериозни икономически, политически и военни заплахи.

В историята народите на двете страни са били рамо до рамо и отново могат да извличат големи ползи, ако се върнат към тези отношения, изтъкна турският президент. 

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара провежда контакти с всички страни за намаляване на напрежението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44