Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един човек е изчезнал при наводненията в Одрин

| обновено на 28.11.18 в 17:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек е безследно изчезнал след наводненията в турската област Одрин. Рекордните за последните 88 години количества дъжд доведоха до затваряне на болничен спешен център и булеварди в тракийския град.

Изчезналият е възрастен човек от с. Огулпаша, община Хавса. Племенникът му съобщи, че за последно е разговарял с него по телефона рано тази сутрин. Организирана е спасително-издирвателна операция.

Кметът на Одрин Реджеп Гюркян заяви, че е оглавил работата на кризисния щаб и властите контролират ситуацията. Той изтъкна, че количеството на излялата се вода достига над 128 л/кв. м и никоя инфраструктура не е способна да издържи на подобно изпитание. По думите му, това е най-голямото природно бедствие, сполетявало района. Градоначалникът подчерта, че няма жертви и ранени. 

Дъждът започна вчера вечерта и през нощта спешното отделение на частна болница остана под водата и спря работа. В един квартал поради опасност от влизане на вода в трафопостовете е било спряно електрозахранването, което е направило невъзможна работата на помпите. В друг квартал са били наводнени приземни помещения на жилищни и стопански постройки.

Заради обилните валежи бяха затворени за движение 8 булеварда в града. В момента само три от тях остават затворени, другите пет функционират. На различни места са изпратени автоцистерни помпи, които отводняват.

Метеоролози съобщиха, че предишният рекорд е бил 110 л/кв. м през 1930 г. В близост до Одрин се сливат реките Марица, Арда и Тунджа и в района има малки реки и подпочвени води, които допълнително затрудняват абсорбирането на водата от почвата.

Метеоролозите предупреждават, че във вечерните часове температурите ще паднат и се очаква снеговалеж.

Българското Министерство на външните работи предупреждава пътуващите за и през Северозападна Турция, че са затворени за движение второстепенните пътища Одрин - Хавса и Одрин - Къркларели. ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е отворен за движение. Препоръчва се на българските граждани по възможност да не предприемат пътувания в района в следващите 48 часа, а при неотложни пътувания да се използва магистралата Одрин – Истанбул, като се следват указанията на граничните власти, пътните служби и полицията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44