Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки обвини Македония, че не спазва договора за добросъседство

Колегата му евродепутат Андрей Ковачев разочарован от езика на омразата срещу България в някои македонски медии

Снимка: архив

Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини Македония, че не спазва договора за добросъседство и приятелство с България:

"Отдавна трябваше да бъдат приведени редица мерки, като например - трябваше да приключи използването на езика на омразата, трябваше да бъдат издадени учебници на български език, не трябваше да се правят антибългарски изказвания. Нищо от това не се е случило все още. Това тревожи българското общество. Г-н Заев се бави, обещава на всеки всичко, но не изпълнява поетите задължения. И това няма да доведе до добър ефект и до добър краен резултат. Нашият призив към г-н Заев е да спазва този договор, ако желае да продължи да получава подкрепата и на нас като европейски представители, и на българското общество като цяло."

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев също изрази разочарование от езика на омразата срещу България в някои македонски медии. По време на обсъждането на доклада за напредъка на западната ни съседка по пътя към членството й в ЕС, той заяви:

"Македония винаги е била неизменна част от Европа, както и част от българското наследство. Всички исторически спорове трябва да бъдат решени по пътя на добросъседството, толерантността и историческата справедливост. Във връзка с това не мога да скрия моето разочарование от продължаващите антибългарски изказвания в някои македонски медии. Не само физическите граници трябва да бъдат символични, нашето общо бъдеще, за което работят правителствата и на България, и на Македония, но и духовните граници, които бяха изградени от тоталитарните режими, говора на омразата,  всичко това трябва да бъде преодоляно по пътя на европейската интеграция."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44