Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диана Саватева, депутат ГЕРБ: 20 млн. лв повече за култура в бюджет 2019, това ще се усети и в област Бургас

„С близо 20 млн. лв. е увеличена бюджетната рамка за културната сфера през 2019 г. – една сериозна сума, която следва да бъде разходвана разумно. Със 100% са увеличени средствата за библиотечните фондове и за книгоиздаване. През 2018 г. за това „перо“ по бюджета са били осигурени 1 млн. лв. а сега към тях се добавят още 1 млн. лв. Двойно увеличение ще има на средствата за подпомагане на творчески проекти в сферата на сценичните изкуства и музейното дело в т.ч. и за Национален фонд „Култура“ - с 1,5 млн. повече“. Това коментира народният представител Диана Саватева по време на обсъжданията на бюджета на Министерството на културата в пленарна зала.

Тя посочи два акцента от регионален характер, които са свързани с нови субсидирани бройки за област Бургас. Така от 20 допълнителни субсидирани бройки за регионалните музеи и галерии, 3 са предвидени за Регионален музей – Бургас. Сред обектите попадат и 5 нови субсидирани бройки читалища – две в Бургас, едно в Айтос, едно в Несебър и едно в Приморско. За читалищата сумарното увеличение е над 13%, което включва и увеличението на заплатите. Втора поредна година ще бъдат отделени 1 млн. лв. за библиотеките, за купуване на книги и за повишаване културата на четене.

„Сериозно увеличение има и по отношение на раздел „Фестивали, конкурси, събития и чествания“ – към 740 хил.лв.за 2018 г. се добавя още половин млн.лв. Парите за култура никога няма да са достатъчно и едва ли някои ден с колегите ми от различните партии ще кажем „Средствата стигат“. Реалността диктува оптимално разпределение на съществуващите средства. Еднакво важно да има пари както за конкретни дейности, сценични изкуства и проекти, така и за създаване на подходяща среда за култура. А това зависи от целия бюджет“, допълни още Саватева.

След дебати вчера, НС одобри бюджета на Министерството на културата, като приходите са 26 млн. лева, от тях 25,8 млн. лева ще дойдат от собственост на министерството. 194,3 млн. лева са разходите в бюджета. За персонал от тях ще се изразходват 115,6 млн. лева. За създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование в бюджета се отпуска


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Танева

Десислава Танева оглави листата на ГЕРБ в Сливен

ГЕРБ Сливен регистрира кандидат-депутатската си листа в Районната избирателна комисия. Водачът и настоящ земеделски министър Десислава Танева обяви, че листата е наредена е след проведена анонимна партийна анкета сред 3 хиляди граждани на Сливен. Досегашните народни представители Мария Белова  и Галя Захариева са на втора и трета позиция в..

публикувано на 01.03.21 в 13:38

БНР Бургас с покана към партиите и коалициите от Бургас, Ямбол и Сливен

БНР Бургас кани упълномощени представители на политически партиите, коалиции и инициативни комитети, регистрирани в Районните избирателни комисии в Бургас, Ямбол и Сливен на среща за запознаване с възможностите за провеждане на предизборна кампания и тарифите за отразяване на предизборните прояви на техните формации. На срещата участниците ще..

публикувано на 01.03.21 в 13:25

Бойчев: За нас е чест, че Любен Дилов води листата

Без водача Любен Дилов – син, ГЕРБ регистрира листата си за предстоящите парламентарни избори. На второ място в нея е досегашният депутат Ивелина Василева. Минимум шестима народни представители, колкото имаме и в момента. Тези амбиции за вота посочи областният председател Димитър Бойчев, който е четвърти в листата. Относно водача им, Любен..

публикувано на 01.03.21 в 11:46

Симеонов поведе листата на НФСБ в Бургас, отхвърли коалиция с БСП и ДПС

Лидерите на ВОЛЯ и НФСБ Веселин Марешки и Валери Симеонов ще водят листите на Патриотичната коалиция във Варна и в Бургас. Сред приоритетите им са удвояване на минималната пенсия, борба с монополите и изграждането на автомагистрала „Черно море“. Относно евентуална коалиция с ГЕРБ в бъдещия парламент, Симеoнов посочи, че без управляващата..

публикувано на 28.02.21 в 15:28

Ивайло Вълчев ще води листата на "Има такъв народ" в Бургас

Ивайло Вълчев ще води листата на "Има такъв народ" във Втори бургаски многомандатен район.  Сценаристът и син на поета Ваньо Вълчев е популярно име в морския град. Останалите в листата не са познати на широката общественост с изключение на известния оперен певец Георги Султанов, който е на петото място. 16 са подадените в РИК имена. Ето и първите десет:..

публикувано на 28.02.21 в 13:11

Дъщерята на Красимир Премянов заема гражданската квота в листата на БСП в Бургас

БСП-Бургас регистрира в Районната избирателна комисия листата си за участие в предстоящите парламентарни избори. След вече ясните на първите три места Петър Кънев, досегашен депутат на левицата, професор Юлия Йоргова и Тодор Байчев, четвъртото място от гражданската квота заема Андреана Красимирова Премянова-Янкова. Юрист по образование, доктор по..

публикувано на 28.02.21 в 11:35

Зам.-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев поведе листата в Бургас

Заместник – председателят на ПП „Възраждане“ Цончо Ганев е водач листата в Бургас за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Председателят на Тракийското дружество „Екзарх Антим I“ Тодор Ангелов е представител на гражданската квота и заема второто място в листата. На трето място е председателят на ПП „Възраждане“ – Бургас Борис Аладжов,..

публикувано на 27.02.21 в 15:09