Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически моменти от бургаското пристанище оживяват в изложба

По случай празника на Бургас – Никулден, „Пристанище Бургас” ЕАД ще гостува с изложба във филиала на Националната художествена академия. Експозицията ще бъде подредена  в зала „Ателие - галерия” на втория етаж на „Магазия 1”. Изложбата ще бъде открита на 3-ти декември от 18:00 часа.

Картините, които ще бъдат представени са от фонда на бургаското пристанище и са дело на признати майстори на четката: Петко Задгорски, Дамян Заберски, Петко Джуджев, Дион Дионисиев, Виолета Масларова, Митко Чепанов, Лалка Анчева и др. Повечето от авторите са родени, живели или творили в морския град.

В своите творби Петко Манчев Джуджев е запечатал дейността и живота в бургаското пристанище от началото на миналия век. Джуджев е ученик от първия випуск на тогавашното Държавното рисувално училище, чийто първи директор и преподавател е бил Иван Мърквичка. Роден е в Панагюрище и произхожда от възрожденски род. Баща му Манчо поп Манчев /наричан Джуджев, заради дребния му ръст/ бил сподвижник на Васил Левски и настоявал Петко да постъпи в Семинарията, но синът му предпочита да стане художник. След завършването си е бил учител в различни градове в страната. Живял е в Бургас и е преподавал рисуване. Днес, неговите картини са част от фонда на Националната художествена галерия.

На едно от платната си Лалка Анчева представя пристанищната стачка от 2 септември 1911 година. Поради тежкото си положение работниците отправили своите искания към пристанищното управление, но те останали без внимание, което довело до обявяване на стачка. Работата в бургаското пристанище замряла, нямало кой да натовари и да разтовари корабите. Стачката засегнала чувствително бургаските едри търговци, зад които застанало и правителството. В Бургас били изпратени военни и полицейски части. На 15 септември 1911 г. стачката е прекратена без успех.

Художничката Виолета Масларова показва друг исторически момент в картината си Протестна демонстрация на пристанищните работници през 1922 срещу пристигналите белогвардейски офицери с кораб”. След октомврийската революция и гражданската войнав Русия (1917 – 1922 г.) у нас пристигат белогвардейски генерали, офицери, техните семейства и цивилни руски емигранти.За кратък период броят на руските контрареволюционни полкове в България надвишава броя на редовната българска армия. Бялата гвардия се ползва у нас с екстериториалност и в казармите й не важат българските закони. В руския и българския печат се появява информация за подготвян преврат от белогвардейците в столицата. Правителството решава да действа незабавно и през септември 1922 г. са арестувани няколко белогвардейски генерали. Полицията прави обиски в казармите и жилищата на висшите офицери, където са намерени военно-стратегически планове за подготвяния преврат. Почти във всички български градове земеделското правителство изгонва от казармите руските войски, а белогвардейците са обезоръжени. Превратът не успява и част от врангелистите напускат страната. Вероятно на този момент е посветена картината на Виолета Масларова.

Платната на Петко Задгорски, чието име носи Бургаската художествена галерия, са посветени на различни дейности в пристанището. Пет са картините от него, които посетителите могат да видят в изложбата. Две от тях са подарени от сина му Веселин Задгорски, чийто житейски път също е свързан с бургаското пристанище.

Експозицията в „Магазия 1” ще бъде отворена за посещения от граждани всеки делничен ден от 10:00 ч. до 17:00 ч. до 15 януари 2019 г. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паднали клони и наводнени улици след дъжда в Бургас (ВИДЕО)

Интензивният дъжд, който за 40 минути се изсипа над Бургас, наводни улици и затрудни трафика в града.  Наводнено е кръговото кръстовище на "Трапезица" и подземната улица.  Има изтръгнати дървета, а паднали клони нанесоха материални щети върху автомобили. Екипи на пожрната и общинските фирми режат и отстраняват дървета из целия град...

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Към момента пожарът в община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката. Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем  местната власт ще настоява за отпускане на  средства  от държавния бюджет.   Пожарът, който..

публикувано на 22.07.24 в 17:33

В сряда тръгва от Бургас нов бус с дарения за Воден

Бургазлии продължават да събират храна, вода и техника за пострадалите във Воден. В сряда ще тръгне нов бус към боляровското село, обясни за БНР Бургас  Делчо Карабялов, който е израснал  във Воден и познава тези, които са пострадали. В неделния ден той лично занесе първите дарения. Към момента хората имат достатъчно храна, поясни той. Имат нужда..

обновено на 22.07.24 в 16:43

Удължават до края на годината проекта "Грижа в дома в община Болярово"

С още пет месеца се удължава проектът „Грижа в дома в община Болярово”.  Предоставянето на здравно-социални услуги на включените потребители  ще продължи до 1 януари 2025г.  Запазват се и осигурените 16 работни места за лични асистенти и специалисти, информират от общината.  Проектът се финансира от Европейския социален фонд+ чрез Програма..

публикувано на 22.07.24 в 15:32

АПИ: Устройствени и екологични процедури бавят ремонта на надлеза на Черноморец

За ремонт на надлеза на пътния възел Черноморец настояват от местната власт. За обекта има изготвен технически проект от април 2022 година, който предвижда основна реконструкция на пътя и ново мостово съоръжение. Предвидените дейности са част от рехабилитация на 53 км от второкласния път Бургас - Созопол – Царево. От 2018 насам се срещнахме..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Задръстване по АМ "Тракия" край Карнобат

За задръстване на автомагистрала „Тракия“ съобщават от полицията. Причината е разсипан чакъл в района на 343 км., в посока Бургас. Колоната от автомобили е около 2 км. След съгласуване с Областно пътно управление от пътен възел Карнобат движението към Бургас ще бъде пренасочено по главен път I-6 Карнобат – Бургас. 

публикувано на 22.07.24 в 10:19
Село Воден след пожара.

Организира се още една кампания в помощ на пострадалите от пожара във Воден

Екипът на Сдружение „Усмивка“ организира кампания за набиране на различни продукти, които биха помогнали на пострадалите в село Воден. Сред тях са дрехи, бельо, чаршафи,  хавлии,  домашни потреби, посуда, обувки, пакетирани хранителни продукти, лекарства,  минерална вода и парични средства. Акцията по събиране на средствата и продуктите..

публикувано на 22.07.24 в 09:56