Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За два дни в Ивайловград

4
Вила Армира
Снимка: wikipedia.org

Исторически забележителности, красива природа и вкусна храна са нещата, които може да видим в Ивайловград. За един уикенд може да комбинирате посещение на средновековната крепост Лютица, античната Вила Армира и посещение на Историческия музей в града.

Ако имате възможност да използвате целия петък за пътуване, може да минете през Мезек. Там се намира крепостта над село Мезек, в която през Средновековието е бил разположен крайграничен гарнизон. Крепостта е реставрирана и от нея се открива красива гледка към селото. До нея се стига лесно с кола, а през летните месеци се  организират и панаири там. Източно от селото пък на хълма Мелтепе се намира  Мезешката гробница. Тя е една от най-колосалните тракийски гробници в България. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Там са открити следи от шест погребения, като в предверието е имало останки от погребана жена. Мезек е свързан с една от популярните марки българско вино, но ви препоръчвам да попитате за местни изби, които също предлагат хубава продукция… пък и нека насърчаваме по-малките производители.

И така… отправяме се към Ивайловград. Ако искате да посетите крепостта Лютица, трябва да си отделите цял ден. Малко след града може да остaвите автомобилите си до Ивайловградския манастир Св. св. Константин и Елена. От там има две пътеки до крепостта през гората. Така че може да използвате едната за отиване, а другата за връщане. По едната от тях ще минете през късносредновековния мост Армира, известен още като Атеренски мост.

Лютица е една от добре запазените крепости в страната ни, но уви не съвсем реставрирана и проучена. Тя се намира на терен от 26 дка. Местните казват, че от една от кулите може да се види както територията на Гърция, така и на Турция. Крепостта е наричана още мраморният град, заради материала, от който е била направена. Носят се легенди, че в миналото крепостта е светела ослепително на слънцето и се е виждала от километри разстояние. Запустяла е през 18-ти век.

Съвсем близо до Ивайловград се намира Вила Армира. Тя е открита при строителни работи за язовир. Това е най-пищно украсеният частен дом от римската епоха, разкрит в страната ни. Вилата е била собственост на богата тракийска аристократична фамилия. Първият й владетел е бил наследник на тракийски цар. Любопитно е, че в момента сградата на вилата се намира в България, но т.нар. гробница на нейните предишни обитатели е в Гърция. Вилата е цялата в мрамор, направена от римски архитекти. Имала е баня с помещения за хладка, топла и гореща баня. Била е снабдена и със сауна, което е било голям лукс в един частен дом. Цялата сграда е композирана около големия басейн, който се намирал бил под открито небе, а водата се затопляла от слънчевите лъчи. Дъното е било покрито с мозайка, а стените му и стълбата  с бял мрамор. За съжаление е разрушена по време на Готската война.

В Ивайловград може да опитате от сусамовия тахан, който е характерен продукт за този район, а в съседните села може да си вземете сирене и млечни продукти от местни производители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково

Сигналът за първоначалното задимяване в района е подаден в 13:30 часа днес.  Вятърът е спомогнал за бързото разрастване на стихията и превземането на по-голяма територия. За няколко минути доброволци, заедно с кметовете на селата Мамарчево и Воден, ръководени от Христо Христов - кмет на община Болярово и Нина Терзиева - зам.-кмет, се включиха в..

публикувано на 29.07.24 в 17:07
В Бургас бе официално открит един от шестте български центъра за подкрепа на бежански общности.

Половината деца бежанци в България не ходят на училище, някои от тях – от две години

Около или повече от 50% от децата бежанци в България не ходят на училище или детска градина - съобщи Екатерина Димитрова, ръководител на отдел „Външни отношения“ на Агенцията на ООН за бежанците в България пред БНР Бургас. Тя се включи в днешното официално откриване на Център за подкрепа на бежански общности в Бургас, който е част от мрежа с още пет..

публикувано на 29.07.24 в 15:37

Заявления за подпомагане на пострадалите от пожарите край Воден ще се приемат от 1 август

Служители на Агенция социално подпомагане ще приемат Заявления за подпомагане на пострадалите от пожарите в селата Горска поляна, Воден и Крайново н а 1 август от 10:00 часа . Това съобщават от Община Болярово. Право на еднократна помощ имат хора, които не са получили помощ за същата цел по реда на чл.16 от правилника за прилагане на Закона за..

публикувано на 29.07.24 в 14:32

КТ "Подкрепа" със структури в над 90% от общините в бургаско

Конфедерацията на труда "Подкрепа" има структури в над 90% от общините в бургаска област. Дори повече отколкото е необходимо, за да има национална представителност, коментира лидерът на бургаската структура Иван Костадинов по повод започналото така наречено „преброяване“ на синдикатите и работодателите. Процедурата се провежда според изискванията..

публикувано на 29.07.24 в 13:05

Започва подписването на договорите за подмяна на старите отоплителни уреди с нови

Подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични уреди започва от днес, съобщават от Община Бургас.  Дейностите са част от Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE. Подписването ще се извършва до 9 август всеки..

публикувано на 29.07.24 в 10:45

Камено и няколко села в Бургаско са без вода

Ремонтни дейности по отстраняване на авария се извършват в Камено. По тази причина градът ще е без вода до 12,30 часа, информират от ВиК Бургас. До 14,30 часа пък е прекъсванетоза каменското село Ливада. Аварии са причина за спиране на водоподаването и в карнобатското село  Венец до 12 часа, в с.Хаджиите до 15 часа и в село Деветак до..

публикувано на 29.07.24 в 09:22

Преустановяват се даренията на дрехи и храни за Воден, остава финансовата подкрепа

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка открита от общината.  "Искрено сме признателни за вашата съпричастност. Благодарим Ви!", казват от..

публикувано на 29.07.24 в 08:32