Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Жълтите жилетки“ блокираха Брюксел

Протестиращи “жълти жилетки “обръщат полицейска кола
Снимка: БГНЕС

Протестиращи „жълти жилетки“ блокираха Брюксел този следобед, а белгийската полиция използва водни струи срещу тях. 

Между 200 и 300 протестиращи излязоха по улиците на белгийската столица този следобед. Един от тях съобщи и основното им искане:

“Предлагаме дизелът да бъде намален с 30 на сто. Но тъй като сме отговорни граждани и не искаме бюджетът на страната да изгърми, предлагаме също така цената на керосина да се обложи с 30 на сто“.

Ситуацията се изостри, когато част от протестиращите се опитаха да влязат в т.нар. „неутрална зона“, където се намират федералните институции и където са забранени всякакви демонстрации. Тогава полицията използва за първи път водни струи, за да ги отблъсне. От своя страна, протестиращите отговориха с димки и дори билярдни топки, а по-късно събориха и стълбове. Телевизиите разпространиха видеа, на които се вижда как обръщат една полицейска кола и подпалват друга.

Издигнатите лозунги бяха и срещу белгийското правителство с искане оставката на премиера Шарл Мишел.

Протестиращите блокираха и един от изходите на тунела Лоа със строителен материал. 

По-късно от градския транспорт съобщиха от своя страна, че затварят още тунели. Задържани са около 60 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44