Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу високите наеми за жилища в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Протест срещу високите и продължаващи да нарастват наеми за жилища в Кипър се проведе днес пред Президентския дворец в Никозия. Правителството обеща до 2-3 месеца да представи нова жилищна политика.

Наемите в Кипър растат главоломно, като най-засегнат от жилищната криза и увеличаването на броя на бездомните хора е най-богатият и най-динамично развиващ се град – крайбрежният Лимасол. Само през миналата година стойностите на наемите в страната са се увеличили с 12.5%, а в Лимасол – с 25%, ръстът през тази година ще е с още 15%. Средният наем за апартамент с една спалня в Лимасол е 590 евро, докато за същото жилище в Амстердам се плаща с 10 евро по-малко, бе съобщено в парламента по-рано тази седмица. В същото време доходите остават почти същите, въпреки икономическото възстановяване на страната.

Организатори на днешния протест са граждански сдружения основно от Лимасол, които в изминалите месеци вече проведоха серия от протестни акции в своя град. Те настояват правителството да предприеме незабавни мерки, за да гарантира достоен живот на всички граждани. През седмицата парламентът призова кабинета за спешни програми в подкрепа на уязвимите групи, за които жилищата стават все по-недостъпни. 

Правителството обяви, че разработва и до 2-3 месеца ще представи нова жилищна политика. Една от идеите, които се обсъжда в нея, е към програма за достъпно жилище да бъде насочена част от приходите, които влизат в бюджета по т. нар. схема „Златна виза” за придобиване на кипърско гражданство срещу инвестиции. Предложението е за 50 000 евро от кандидатите за паспорт, което ще позволи годишно да се съберат 35 млн. евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44