Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 3 и 4 милиарда евро са материалните щети от погрома в центъра на Париж в събота

Протестиращи с жълти жилетки влязоха в сблъсък с полицията на бул. „Шанз Елизе” в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическата класа във Франция се опасява от разрастване на протеста на "жълтите жилетки" в мощна вълна на социално недоволство. Обезпокоителни са и икономическите загуби.

Протестиращи "жълти жилетки" и днес следобед продължиха да блокират достъпа до петролни депа във Франция. 14 са били арестувани по време на блокада в Страсбург. Акцията срещу цените на горивата вече е нанесла тежки икономически щети. Товарният транспорт е загубил около 400 милиона евро, по данните на Транспортната федерация. За хранителната промишленост загубите могат да достигнат до 13 милиарда евро. Между 30 и 60 процента печалба за пропуснали търговците в предпразничните дни. Столичната община изчислява на 3-4 милиарда евро материалните щети от погрома в центъра на Париж в събота.

Докато правителството се опитва да преговаря с опозиция и протестиращи за изход от настаналата криза, недоволството се разраства в различни посоки. Днес центърът на Париж беше блокиран от линейки заради протест на служители в "Спешна помощ", а стотина лицея бяха блокирани като отпор на реформите в образованието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44