Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и съпругата му отдадоха последна почит на президента Джордж Буш-старши

| обновено на 04.12.18 в 09:48
Поклонението пред тленните останки на Джордж Буш-старши започна в Ротондата на Капитолия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

41-ят американски президент Джордж Буш-старши беше почетен за последно в Капитолия като “велик мъж и държавник”.  Настоящият държавен глава Доналд Тръмп разпореди федералните служби да останат затворени в сряда за деня на национален траур. Знамената на обществените сгради ще бъдат смъкнати наполовина в продължение на 30 дни. 

Ковчегът на на 41-ия президент зае мястото си в ротондата на Капитолия за тридневен траур и почести от страна както на политическия елит, така и на обикновените граждани.

Мястото първоначално е използвано за погребението на Ейбрахам Линкълн.

В деня на възпоминанието Буш беше почетен като застъпник за обикновените хора, привърженик на доброволчеството и като един от най-благородните държавници на Америка.

По време на церемонията преподобният Патрик Дж. Конрой похвали Буш старши за неговата последователна кариера и постоянен ангажимент към обществото. Бившият държавен глава е служил като пилот през Втората световна война, след това се изкачва в политическата стълбица от конгресмен през посланик в ООН, посланик в Китай и директор на ЦРУ, преди да бъде избран за вицепрезидент и след това за президент.

Вицепрезидентът Майк Пенс и лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл също изразиха своя респект към починалия. Президентът Доналд Тръмп и първата дама Мелания дойдоха в Капитолия по-късно и постояха пред ковчега със затворени очи за няколко минути, преди Тръм да отдаде почит.

След службата във Вашингтон тялото на Буш ще бъде върнато в Хюстън, в епископалната църква "Сейнт Мартин" преди погребението в четвъртък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44