Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат цената на млечната кухня в Бургас и на билета за кораба „Анастасия“

С близо 700 000 лв. се увеличава план – сметката за чистотата

Снимка: архив

С 25% ще скочи цената за ползване на детската млечна кухня в Бургас, предвижда докладна записка от кмета Димитър Николов, която ще бъде гледана на следващата редовна сесия.

Към момента, приходите от продажба са по-ниски от спечелените пари от продадената продукция, с близо 30 000 лв. Купонът, на цена от 2 лв., не покрива себестойността на храната, затова предложението на администрацията е то да се увеличи на 2.50 лв. Общината посочват че цената ще е под тази в частните кухни, където средната е 3.50 лв.

Над 50 000 лв. загуби са натрупани за една година от кораба „Анастасия“, сочат документите.

Предвид постепенното увеличаване на разходите по поддръжка на комплекса и пристана на Острова, изтеклият период по гаранция на кораб „Анастасия“, както и увеличаване размера на минималната работна заплата и разходите за осигуровки, ОП „Туризъм“ счита, че е необходимо завишаване на цените на транспортната услуга.

Билетчето ще се увеличи от 12 на 14 лв. с „силния сезон“, е описано в предложението, а от 10 – на 12 – в „слабия“. Запазват се цените за пенсионери и ученици.

Относно културния живот – вдигат се и се въвеждат диференцирани цени относно експозициите в зала „Александър Георгиев Коджакафалията“. Към момента, те са по 2 лв. за възрастен и 1 – за дете. С промените ще има възможност входът за някоя експозиция да е от 2 до 7 лв. за големи и от 1 до 4 – за деца. Въвежда се и услуга „наем на пътуваща изложба“ – която ще е 2 000 лв. Две такива бяха реализирани през последната година, напомнят от Община Бургас - „Подводен свят“ и „Тайните на Черно море“. С подобни мерки, ще се повишат и приходите на „Морското казино“, смята вносителят.

Минимално повишение ще има за наемането на летния театър, сумата за това не е променяна от 2015 г., посочват от администрацията и тя е 1 500 лв. Самият той бе обновен и предложението за завишаване е с 10%. С докладната се предлага да отпаднат фиксираните цени за фестивалите „Бургас и морето“, „Джаз в Бургас“ и „Пясъчните фигури“, а те да бъдат „в зависимост от моментното състояние на пазара, търсенето на билети за конкретното събитие, предлаганата програма и концепция в конкретната година

За сравнение, посочват от Община Бургас, Летният театър в Пловдив разполага с 1800 седящи места, не разполага с подвижен покрив и се отдава под наем за сумата от 1800 лв. без ДДС. Във Варна цената е 3 000 лв.

Летният театър във Варна е с 2341 седящи места, също не разполага с подвижен покрив и се отдава под наем за сумата от 3000 лв. без ДДС.

Промяна ще има и в таксите, на част от услугите, които предлагат професионалните гимназии за обучения за квалификационни курсове. Редакция има и на цените за преместване на растителност, за отсичане на дървета и лозя и др.

Няма да има повишение на такса – смет, но план – сметката за чистотата се завишава с около 700 000 лв. Намаляват се сумите за събиране и транспортиране на отпадъци, но се увеличават средствата за поддържане на чистотата на обществените места. С около 800 000 лв. повече ще струва метенето, миенето на улици, тротоари, площади и др. Завишаване има и при поддържането на чистотата на паркове и градини – от 850 000 на 1 млн. лв. Парите за зимното поддържане остават непроменени – 650 000 за град Бургас и 330 000 – за общинската пътна мрежа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина на ниското строителство в „Крайморие“

Община Бургас и Центърът за подводна археология ще си сътрудничат за развитието на културно-историческия туризъм. До момента и двете страни имат общи дейности, които са културни събития и проучвания на подводното културно наследство на Черно море. След споразумението предстои да се създаде и развие лаборатория за консервация..

обновено на 30.07.24 в 16:30

В Камено представиха проекта за Общ устройствен план на общината

В Камено се проведе информационна среща за разработването на нов устройствен план и за разширяване на територията на града и съставните селища.  Към момента общината не разполага с устройствен план.  В новия стратегически документ са заложени в перспектива зони, точки и райони, които имат пряко отношение за развитие на местната икономика.  Има..

публикувано на 30.07.24 в 16:20

Село Кости ще отбележи празника си на 3 август

Село Кости ще отбележи празника си на 3 август. Това е денят на Св. Илия по старому. Той се почита от местните хора, които очакват свои близки и приятели от цялата страна. За първи път от няколко години насам за празника ще има народни борби, каза за БНР Бургас Стела Никова от местното кметство. Ще участват представители на клубове от региона...

публикувано на 30.07.24 в 14:53

Неопренов руски костюм от патрулен кораб бе открит на плаж "Листи" в Синеморец

Неопренов костюм, собственост на  руски патрулен кораб и турски варел с моторно масло откриха на плаж "Листи" в Синеморец граждани, които са участвали в акция по почистване на ивицата.  Тя  е традиционна и се провежда два пъти в годината, през лятото и през октомври. Имахме информация, че плажът е много замърсена след разразила се буря, обясни..

обновено на 30.07.24 в 13:13

Бургас ще има интелигентна трансформация

Община Бургас ще кандидатства с проектно предложение по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програма "Околна среда", за “Зелени мерки в градска среда”, по приоритет “Въздух”. Това решиха общинските съветници. Те приеха и стратегия за интелигентна трансформация на общината.  Стратегията е разработена с цел насочване на..

публикувано на 30.07.24 в 11:15

От четвъртък синята зона в Бургас става 1,30 лв на час

От четвъртък Синята зона в Бургас на час ще се таксува по 1 лев и 30 стотинки. Зелената зона остава на 1 лев/час.  Новата цена бе гласувана от общинския съвет в края на годината, но влиза в сила сега, заради обжалване от областния управител от декември 2023 година.  По 390 лева ще се плаща за годишен служебен абонамент в Синя и Зелена..

публикувано на 30.07.24 в 09:53

Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково

Сигналът за първоначалното задимяване в района е подаден в 13:30 часа днес.  Вятърът е спомогнал за бързото разрастване на стихията и превземането на по-голяма територия. За няколко минути доброволци, заедно с кметовете на селата Мамарчево и Воден, ръководени от Христо Христов - кмет на община Болярово и Нина Терзиева - зам.-кмет, се включиха в..

публикувано на 29.07.24 в 17:07