Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проект предвижда екологични варианти за отопление в Долно Езерово

3
термопомпаПо какъв начин да се отопляват хората, които живеят в бургаския квартал "Долно Езерово", се превърна в най-дискутираната тема на заседанието на комисията по транспорт и морско дело в общината. Причината е проектното предложение, свързано с мерките, за подобряване на качеството на въздуха.

Оказва се, че каквито и мерки да предложи на живеещите в квартал "Долно Езерово", те могат да ги отхвърлят, защото не могат да бъдат задължени да го направят. 
Това, което касае най-много гражданите е доставката и подмяната на горивните устройства, което означава печки за енергоефективни пелети, посочи Маринета Николова, от отдел “Екологични политики и програми”:
"Доста дълго време чакаме това, близо 2 години. За първи път оперативна програма създава възможност да се кандидатства за тази мярка.  Една от мерките в програмата,която продължава до 2020 година. Програмата е за подобряване на качеството на въздуха в Бургас Мерките са насочени към един от най-тежките квартали по отношение на чистотата на атмосферния въздух - Долно Езерово и борбата с фините прахови частици".

Целта на проекта е и да се използват алтернативни начини на отопление, които не замърсяват въздуха. В момента се използва основно твърдо гориво -  въглища и дърва. Предвидените средства за подмяната са близо 13 млн.лв, каза заместник кметът Руска Бояджиева, а Димитрина Буланова контрира:

"Проектът по околна среда защитаваме за кв."Долно Езерово", а проектът, който финансира  Програма LIFE вече ще обхване останалите територии на Бургас, с неговите сателитни квартали. 
Наясно ли сме какво означава имаме финансиране за целия квартал. Какво купуване ние? 
Не знаем какво купуваме още. Проектът е двуфазен. Ще бъдат обследвани всички сгради. За отделните типове сгради, ще бъдат разработени различни решения за подмяната на горивните инсталации. Може да имаме многофамилни жилищни  сгради на два или три етажа с обща горивна инсталация, там не можем да им предложим климатици на хората, примерно ще преминем на подмяна на котел. на други места ще се натъкнем на многофамилни жилища, в които всяко семейство се отоплява по различен начин, там ще трябва да имаме индивидуални решения."

Затова отсега не може да се каже какво ще бъде предложено като вид отопление, посочи Руска Бояджиева: 

"Освен това не можем да задължим хората да използват тези алтернативни начини за отопление, които щадят въздуха. Пелетите след това ще бъдат скъпи, за голяма част от жителите на квартала. това означава, че тази инвестиция няма да има смисъл да бъде направена, ако не се съобрази и с финансовата възможност на хората. За съжаление най-добрият начин за отопление в квартала е да се включат към "Топлофикация", но едно частно дружество няма как да инвестира в една довеждаща инфраструктура в квартала", посочи още Руска Бояджиева и допълни, че самата програма подпомага финансово свързването на инсталацията в дадено жилище. Остават вариантите с електричество, термопомпи и екодизайн печки.


Чуйте повече в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас част от центъра ще бъде утре без вода

В четвъртък строително-монтажни дейности на ВиК мрежата в Бургас налагат спиране на водоподаването в част от центъра. То ще бъде за времето между  9:00 ч. и 16:00 ч. на бул. "Демокрация" в участъка от ул."Рилска" до ул. "Петко Каравелов". Това предупреди водоснабдителното дружество в града.

публикувано на 03.06.20 в 22:44
Снимката е илюстративна.

Безплатен транспорт за Черешова задушница в Поморие

Община Поморие организира допълнителен безплатен транспорт до Гробищен парк на 6 юни за Черешова задушница. Автобусите ще тръгнат от центъра на града, както следва: От спирка “Руски паметник” – в 7.30 ч. и 8.00 ч. От спирка “Хлебозавод” – в 7.30 ч. и 8.00 ч. На връщане, от спирка “Гробищен парк”, транспорт ще има в 8.30 ч. и 9.30 ч. Автобусите ще..

публикувано на 03.06.20 в 17:12

АПИ: Започва ремонт на най-натоварения път в Ямболско

От утре започва ремонт на част от второстепенния път между Сливен и Ямбол. Ще се ремонтира 8,6 километровия участък между Крушаре и Ямбол, съобщават от пътната агенция. Строителните дейности ще се изпълняват поетапно на участъци от 50 метра, за да не се затруднява трафикът. Движението ще се осъществява двупосочно в една лента и с ограничение..

публикувано на 03.06.20 в 16:24

Бюрото по труда обучава безработни за екскурзоводи, заварчици и маникюристи

Със забавяне заради създалата ситуация с коронавируса, дирекция „Бюро по труда“ Бургас стартира организирането на обучения за регистрирани безработни  по проекти включени в Национален план за действие по заетостта 2020 г. Обученията ще се проведат по професиите продавач-консултант, оперативен счетоводител, офис-секретар, машинен оператор на..

публикувано на 03.06.20 в 16:09

Милен Ненчев: В защитената местност "Алепу" е изградено брегоукрепително съоръжение

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и Община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018-а година, а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

публикувано на 03.06.20 в 14:54

"Булевард Демокрация" - на 3 юни

Видео с джигит, който напълно изпълва смисълът на тази дума, разбуни духовете (както е модерно да се казва). В него се вижда как шофьорът вилнее във варненски квартал, блъска няколко пъти една жена и потрошава седем коли. Отказал да даде проба за алкохол и наркотици, оказал и съпротива при ареста. Но не това е важното. Нова ТВ уточнява:..

публикувано на 03.06.20 в 14:52
Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас

Гласуването за улицата към т. нар. „Доган сарай“ е законно

Априлската сесия на общинския съвет в Бургас разбуни духовете (вижте повече тук ) покрай едно предложение на администрацията, свързано с парк „Росенец“. Там, покрай довършване на проекта за Ченгене скеле и кандидатстване за ВиК – инфраструктура, бе включено и промяна на статута на улица, която води към т. нар. „Доган сарай“. Улица, достъпът..

публикувано на 03.06.20 в 14:35