Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас е в Москва заради "Турски поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига на работно посещение в Москва. В програмата му са предвидени срещи с президента Владимир Путин и с руския му колега Дмитрий Медведев. Очаква се предстоящите разговори да бъдат фокусирани върху желанието на Гърция втората линия на газопровода „Турски поток“ да премине през територията ѝ.

Алексис Ципрас многократно е заявявал интереса си към проекта за газопровод и намерението си да превърне Гърция в балкански газоразпределителен център. Същите намерения обаче има и българският премиер Бойко Борисов. Москва ще трябва да избира между два варианта за продължаване на трасето на „Турски поток“: през България или през Гърция.

Според редица експерти изборът вече е направен и той е в полза на страната  ни. Това се потвърждава и от фактите. На 30 ноември от "Газпром" обявиха, че имат интерес към обявения от „Булгартрансгаз“ търг за закупуване на мощности за пренос на газ на българо-турската и българо-сръбската граница. Всъщност това е потвърждение на появилата се по-рано публикацията във вестник „Комерсант“, че маршрутът на газопровода „Турски поток“ ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Москва обаче не се е отказала официално и от варианта за преминаване на газопровода през Гърция, отбелязват анализаторите

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44