Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Продължаването на "Турски поток" през Гърция е напълно вероятно и реалистично

| обновено на 07.12.18 в 19:18
Алексис Ципрас и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължаването на газопровода „Турски поток“ през Гърция е „напълно вероятно и реалистично“, заяви днес руският президент Владимир Путин след разговори в Москва с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Президентът Путин изрази готовността на Москва да реализира съвместно с Атина големи инфраструктурни енергийни проекти, включително свързването на Южна Европа с „Турски поток“ през Гърция.

Алексис Ципрас предложи за целта да бъде използван Трансадриатическият газопровод между Гърция и Италия, който е на 80 процента готов.

В отговор Путин каза: „Газопроводът е построен, а газ няма, засега. Можем да помислим заедно как да напълним този маршрут с реален продукт. Смятаме, че това е напълно реалистично“.

Според руския президент въпросът изисква отделно разглеждане, преди всичко от гледна точка на икономическата целесъобразност за участниците в проекта.

Другият вариант за продължаване на трасето на „Турски поток“ е през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Повечето руски енергийни експерти го оценяват като по-реалистичен и засега предпочитан от руската страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44