Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 40 сирийски бежанци пристигнаха в Кипър

Лодка с мигранти в Средиземно море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова група от 40 сирийски бежанци пристигна късно тази нощ в Кипър с лодка от Турция. Кипър е под силен бежански натиск и настоява за колективен европейски отговор и подкрепа за страните от „първа линия”.

40-те мигранти, сред които има само една жена и едно дете, слезли от лодката на северното крайбрежие на острова в район от окупираната част на Кипър, след което са преминали пеша в контролираните от правителството територии.

През нощта са извършени първите полицейски разследвания и им е предоставена хуманитарна помощ, след което групата е отведена в центъра за настаняване край Никозия.

Бежанците заявили, че са платили по $2000 на трафикант от Турция за пътуването през морето.

Само преди две седмици друга голяма група от 47 бежанци от Сирия - 44 мъже, две жени, една от които е бременна, и непълнолетно дете, пристигна отново по трафикантски канал от Турция.

За постоянна и нарастваща тенденция на незаконни потоци на мигранти към Кипър предупреди в края на ноември вътрешният министър Константинос Петридис. Той посочи, че страната се нарежда на първо място в ЕС по пристигащи бежанци спрямо населението. Подадените заявления за статут на международна закрила през първите 8 месеца тази година са се увеличили с 55% в сравнение със същия период през 2017 г.

На срещата на върха в рамките на австрийското председателство Кипър отново настоя ЕС да изработи колективен отговор за справяне с бежанската криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44