Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът обсъжда резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген

Снимка: архив

Европейският парламент ще обсъди днес и ще приеме утре нова резолюция, с която призовава за приемането на България и Румъния в Шенген. Очаква се евродепутатите да подкрепят доклада на своя колега Сергей Станишев. Той се аргументира, че вече 6 години двете страни изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън пространството . Станишев призовава тази несправедливост да бъде прекратена.

Окончателното решение обаче трябва да взето с единодушие в Съвета на ЕС.

Това е петата поредна и незаконодателна резолюция по този въпрос от 2011-а година досега.

Докладчик по резолюцията е депутатът от Партията на европейските социалисти и неин лидер Сергей Станишев. Преди време той отбеляза, че вече шест години България и Румъния изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън пространството за свободно движение и призова тази несправедливост да бъде прекратена.

Парламентът даде зелена светлина на присъединяването на България и Румъния към Шенген през юни 2011-та година и няколко пъти потвърди позицията си. Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето чрез единодушно гласуване в Съвета на Европейския съюз. Засега има индикации, че България ще бъде приета в Шенген по въздух до края на комисията "Юнкер".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44